Legger fortidens vitenskapelig rasisme under lupen

Det vekket enorm interesse da Teknisk museum inviterte publikum inn i Anatomisk teater og Auditorium 13 for å vise lysbilder fra raseforskningens storhetstid ved Universitetet i Oslo.

 

Fra rundt 1890 og fram til andre verdenskrig var flere forskere ved UiO opptatte med å definere de fysiske særtrekkene til det de kalte den nordiske rase. Jon Kyllingstad fra Teknisk Museum forsker på dette og jobber med utstillingen som åpner neste år.

Folk ble sortert i rasekategorier ved å måle, sammenligne og fotografere ytre fysiske egenskaper. Ved Anatomisk institutt bygget UiO særskilte lokaler for å fotografere de levende og obdusere de døde.

Kyllingstad forteller at forskerne fant ut at norske hoder var omtrent normalfordelt i størrelse. Likevel mente forskerne å ha grunnlag for å hevde at de nordiske hadde lenger hodeskaller enn samene.

Forskningen deres ble godt tatt i mot av rasehygienikere, men Kyllingstad mener at UiOs raseforskere, slik som Kristian og Alette Schreiner, ikke gjorde grovarbeidet for nazistene. 

Emneord: Etikk, Universitetshistorie Av Julia Loge
Publisert 29. mars 2017 11:47 - Sist endra 29. mars 2017 14:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere