Ottersen om Hans Rosling: En ekte humanist og altruist

Hans Rosling døde i går 68 år gammel. Han var medisinprofessor ved Karolinska Institutet og æresdoktor ved Universitetet i Oslo. Rosling var også berømt som forskningsformidler. "En ekte humanist og altruist", skriver Ole Petter Ottersen.

ÆRESDOKTOR: I 2014 ble Hans Rosling utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.

Foto: Ola Sæther

Det var hans egen stiftelse Gapminder som meldte om dødsfallet. Hans Rosling døde med sin familie til stede i hjembyen Uppsala. I 2007 bestemte Rosling seg for å arbeide bare 5 prosent som professor ved Karolinska Institutet og bruke resten av arbeidstiden på «Gapminder». Da startet han virksomheten som en verdensberømt offentlig foreleser eller «Edutainer», som han selv kalte seg, ifølge Gapminder. UiO-rektor Ole Petter Ottersen var en av mange som ble imponert over legen, foredragsholderen og medmennesket Hans Rosling. I sitt minneord i Aftenposten beskriver han ham på denne måten:

«Rosling beveget seg på det globale plan med statistikk og store tall, men dette gjorde han med en dyp respekt for enkeltmennesket. Han var en ekte humanist og altruist. Hans engasjement for dem som er blitt hengende etter – på grunn av fattigdom, dårlig helse, krig eller konflikt – var ekte og smittende,"  skriver Ole Petter Ottersen.

I 2014 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo. Samme år holdt han også en appell i Gamle festsal på UiO der han manet til en enda sterkere innsats mot ebola-epidemien i Vest-Afrika. Da deltok han også i en samtale med både Melinda Gates og Ole Petter Ottersen.

Les også artikkelen Hans Rosling vil kjempa mot ebolaepidemien

 

Emneord: Medisin, Menneskerettar, Forskningsformidling Av Martin Toft
Publisert 8. feb. 2017 14:00 - Sist endra 8. feb. 2017 14:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere