Ottersen går trolig til Europas åttende beste universitet

Når Ole Petter Ottersen er ferdig som rektor på UiO til sommeren, kan han trolig flytte rett over til Karolinska Institutet i Sverige.

Arkivfoto fra 2009, da Ottersen vant valget ved UiO.

UiOs avtroppende rektor Ole Petter Ottersen har vært med i rekrutteringsprosessene ved både Göteborgs universitet (GU) og Karolinska Institutet (KI). Nå står han igjen som eneste kandidat når den såkalte «hörandeförsamlingen» ved KI skal velge rektor, og GU har måttet finne en ny kandidat.

– Jeg er inne i en jobbsøkerprosess, og da kan jeg ikke kommentere, sier Ole Petter Ottersen til Uniforum.

Gøteborg først

Göteborgs universitet var først ute med å velge seg Ottersen som rektorkandidat. 10. januar ble han anbefalt som ny rektor. Han aksepterte utnevnelsen og dermed manglet bare den formelle utnevnelsen fra regjeringen. Men mandag kom nyheten om at Ottersen ikke lenger var aktuell ved GU.

Nå har tre av medlemmene i rekrutteringskomiteen i Gøteborg skrevet leserinnlegg i Göteborgsposten. Ifølge de tre lovet Ottersen at han ville trekke seg fra rektorrekrutteringen på KI hvis han ble innstilt som rektor ved GU. Dermed hevder de at Ottersen har brutt et løfte han har gitt til GU.

«Vi vet nå at han gikk bak ryggen på universitetsstyret, høringsforsamlingen og rekrutteringskomiteen og møtte KIs styreleder og søkerkomiteen og forhandlet med dem for å i stedet bli rektor ved KI», skriver Staffan I Lindberg, Agnes Wold og Love Josefsson ved GU.

Nå har kandidat nummer to, Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, takket ja til rektorstillingen i Gøteborg.

– Tydelig preferanse for KI

«Siden Ole Petter Ottersen alltid har hatt en tydelig preferanse for KI, valgte valgkomiteen å fortsette med egnethetstester, referansesjekk og intervjuer. Siden Ole Petter Ottersen sent i forrige uke frasa seg sitt kandidatur til rektorposten i Gøteborg, stilte valgkomiteen seg i forgårs bak søkerkomiteens enstemmige innstilling», skriver Mikael Odenberg, leder for KIs styre, som heter konsistoriet på sin blogg.

Valgprosessen på KI startet i vår. Siden da har de vært i kontakt med 150 rådgivere i 15 land og sett seg ut 225 navn, som ble innsnevret til åtte formelle kandidater. Av disse åtte var sju engelskspråklige, mens Ottersen var den eneste skandinavisktalende, ifølge Odenberg. Språket medvirket til at komiteen landet på Ottersen.

Ottersen er den eneste kandidaten som presenteres for høringsforsamlingen. Den består av 19 studenter og 19 representanter for de ansatte ved KI. Hvis høringsforsamlingen ved KI godkjenner Ottersen den 14. februar, skal styret behandle saken 20. februar og Ottersen kan være på plass i Stockholm i løpet av sommeren.

Betydelig endringsarbeid

Mikael Odenberg skriver at Ottersen har forutsetningene for å få med seg både ansatte og studenter i det kommende forandringsarbeidet.

Karolinska Institutet fikk seg et skudd for baugen i 2016, da det ble avslørt hvordan kirurgen Paolo Macchiarini hadde operert inn syntetiske luftrør på åtte pasienter, uten tilstrekkelig utprøving og etisk godkjenning. Bare en av pasientene har så langt overlevd behandlingen. Avsløringen førte til at både rektor Anders Hamsten og flere av medarbeiderne hans mistet jobbene sine. En av dem var viserektor Jan Carlstedt-Duke, som er den som har foreslått Ole Petter Ottersen som et aktuelt navn som ny rektor ved Karolinska Institutet.

World University Rankings

  • Karolinska Institutet: nr. 8 i Europa, 28. plass globalt.
  • UiO: nr. 58 i Europa, og 132. plass totalt.
  • Göteborgs universitet: nr. 79 i Europa, 170.plass totalt.

Også UiO skal velge nytt rektorat i løpet av våren, som skal være på plass til 1. august. Da har Ottersen vært rektor i to perioder på til sammen åtte år, og kan ikke stille til gjenvalg.

Oppdatert kl. 15.27

Av Julia Loge
Publisert 1. feb. 2017 12:50 - Sist endra 1. feb. 2017 15:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere