UiO tilbyr gratis nettkurs i norsk

Nær 10 000 deltakere fra hele verden har meldt seg på nettkurset "Introduction to Norwegian" for å lære grunnleggende norsk. Det blir også tilbudt til flyktninger og asylsøkere i Norge.

TILBYR GRATIS NORSKKURS: UiO tilbyr gratis nettkurs i norsk for utlendinger utenfor Norge og for flyktninger og asylsøkere i Norge.

Foto: Martin Toft/Uniforum

Universitetet i Oslo har satset særskilte ressurser på dette kurset fordi det også er rettet mot nyankomne flyktninger og asylsøkere som en del av en akademisk dugnad, skriver UiO i en pressemelding.

God basis for videre norsklæring

Kurset, et "Massive Open Online Course" (MOOC), gir grunnleggende ferdigheter, men er omfattende nok til å gi god basis for videre norsklæring. Kurset starter 16. januar og er åpent for påmelding. Det er rettet mot internasjonale studenter, men også mot flyktninger og asylsøkere. Et mål for akademisk dugnad er å legge til rette for at flyktninger med akademisk bakgrunn kan fortsette med studier eller relevant arbeid.

– Utdanning er nøkkelen til inkludering

– Språkkompetanse er avgjørende for å komme tidlig i gang. Vår nye MOOC kan bidra til bedre norskopplæring helt fra første dag i nytt land. Alle, absolutt alle, tjener på at tilbud om utdanning når fram til alle som trenger det. For flyktninger er utdanning selve nøkkelen til inkludering, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Kurset Introduction to Norwegian varer i fire uker og krever ingen forkunnskaper. Deltakerne lærer norsk gjennom å se filmer og øve grammatikk og uttale noen få timer i uken, og mot slutten kan de praktisere sine nye språkferdigheter med en "chattemaskin". Etter fullført kurs skal deltagerne kunne klare å forstå og delta i enkle samtaler om dagligdagse tema eller kunne spørre om ting i butikken.

Praktisk og sosial døråpner

Prosjektleder Erik Juriks ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier forteller at kurset er utviklet med tanke på at flyktninger skal kunne benytte tilbudet ansett hvor de er, slik at de slipper å vente med å komme i gang med organisert norskopplæring. Han håper også dette kan bli en viktig ressurs for den frivillige norskopplæringen som gis til flyktninger rundt om i Norge, og at det kan fungere som en praktisk og sosial døråpner.

Her er startsiden til kurset Introduction to Norwegian

 

Emneord: Språk, Undervisning
Publisert 11. jan. 2017 13:44 - Sist endra 11. jan. 2017 13:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere