Canvas valgt til felles plattform for e-læring

Verken NTNU-valgte Blackboard eller Itslearning nådde opp blant topp tre når Uninett  denne måneden valgte felles e-læringsplattform for 20 universiteter og høyskoler.

ENESTE MED BLACKBOARD: Fra høsten skal alle NTNUs studenter og faglærere ta i bruk e-læringssystemet Blackboard. Det blir som eneste institusjon i landet, for Uninett har valgt Canvas som felles plattform for de fleste i sektoren.

Foto: Kristoffer Furberg /Universitetsavisa

I stor grad benyttes programmene Fronter og Itslearning som læringsplattformer ved landets statlige universiteter og høyskoler. NTNU er i ferd med å gå over fra Itslearning til Blackboard, og er én av få institusjoner som ikke er en del av en samlet anskaffelsesprosessen i regi av Uninett som har pågått det siste året, skriver Universitetsavisa.

Uninett driver blant annet nett og netttjenester for universiteter og høyskoler, og eies av Kunnskapsdepartementet.

Nå er det klart at de har valgt Canvas som vinner av konkurransen om å bli leverandør av e-læringsplattform til 20 norske universiteter og høyskoler. Også Brightspace og Neo får tildelt kontrakter av Uninett. Det betyr at de 20 institusjonene kan velge mellom disse tre leverandørene, selv om Canvas er den foretrukne.

De 20 institusjonene er:

Høgskolen i Sørøst-Norge
Høgskolen i Bergen
Høgskolen i Hedmark
Høgskolen i Lillehammer
Høgskolen i Molde
Høgskolen i Oslo og Akershus
Høgskolen i Østfold
Høgskolen Stord/Haugesund
Høgskolen i Sogn og Fjordane
Høgskolen i Volda
Norges handelshøyskole
Norges idrettshøgskole
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Norges musikkhøgskole
Politihøgskolen
UiT - Norges arktiske universitet
Nord universitet
Universitetet i Agder
Universitetet i Oslo
Universitetet i Stavanger

Må kunne skreddersys

Thorleif Hallén er faggruppeleder for undervisningsnære systemer i Uninett og forklarer at en arbeidsgruppe med representanter fra institusjonene har jobbet mye med å teste de ulike systemene, og vært i møter med tilbyderne, før de har landet på en anbefaling. Deretter har en styringsgruppe valgt Canvas, Neo og Brightspace som plattformer for e-læring til de 20 utdanningsinstitusjonene.

- Arbeidsgruppa har jobbet veldig hardt for å finne riktig plattform, og de har vært med på å si hva slags krav som skal settes til systemene. Noen av disse kravene gir seg selv. Det er for eksempel at det må være mulig å bruke innlogging med Feide, og det har vært et ønske om en åpen tilnærming. Siden det er snakk om så mange institusjoner, må det kunne skreddersys til alles behov. Både på organisasjonsnivå og på personlig nivå, for ikke alle faglærere underviser på samme måte, sier Hallén til UA.

LES OGSÅ: - Studenter finner ikke fram i Blackboard

LES OGSÅ: Blackboard får ros for å være brukervennlig

Ugyldige kontrakter

Han sier bakgrunnen for at det er gjennomført en felles anskaffelsesprosess er at mange institusjoner ikke har hatt gyldige kontrakter med e-læringsplattformene på grunn av manglende anbudsrunder, samt at de forskjellige tilgjengelige systemene har blitt mer fleksible de siste årene. Det var i forbindelse med Kvalitetsreformen som ble iverksatt ved studiestart i 2003 at de fleste institusjonene anskaffet e-læringsplattformer.

Det var frivillig for utdanningsinstitusjonene å være med i anskaffelsesprosessen, men de som ble med har ifølge Hallen forpliktet seg til å velge én av de tre tilbyderne som er valgt. For dem som ønsker det kan de inngå avtale med Canvas, eller ha en mini-konkurranse mellom Neo og Brightspace.

Tidligere i høst ble det klart at følgende seks systemer var med i finalen i Uninetts konkurranse:

- Blackboard (Blackboard)

- Cypher Learning (Neo)

- D2L (Brightspace)

- eFaktor (Moodle)

- Instructure (Canvas)

- Itslearning (Itslearning)

Emneord: Undervisning, Universitetspolitikk Av Kristoffer Furberg /Universitetsavisa
Publisert 14. des. 2016 14:31 - Sist endra 14. des. 2016 14:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere