Norsk studentorganisasjon ønsker ikke nikab-forbud

– Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det, sier Marianne K. Andenæs som er leder for Norsk studentorganisasjon.

ØNSKER IKKE NIKAB-FORBUD: Norsk studentorganisasjon ønsker ikke nikab-forbud. - Det må ligge en faglig vurdering til grunn,om vi skal hindre enkeltpersoner å kle seg slik de vil,  sier leder Marianne K. Andenæs.

Foto: Ola Sæther

Det var i dag sentralstyret til Norsk studentorganisasjon (NSO) vedtok å gå imot et generelt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning.

– Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner, sier NSO-leder Marianne K. Andenæs i en pressemelding.

Valg mellom overbevisning og utdanning

I resolusjonen pekes det på at til tross for at man er enige om at alle skal ha lik rett til utdanning og rett til å uttrykke seg selv, ønsker nå flere partier på Stortinget å begrense enkeltpersoners valgfrihet ved å innføre et forbud mot heldekkende hodeplagg. «Med et eventuelt forbud tvinges enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og den utdanningen de ønsker å ta». NSO mener at slike forslag innskrenker lik rett til utdanning.

Alle klesplagg må kunne bæres fritt

Organisasjonen mener at alle fritt skal kunne bære ulike klesplagg eller symbol, så lenge de ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning og praksis. «Dersom enkelte klesplagg eller symboler ikke skal tillates skal det ligge en sterk og konkret faglig vurdering til grunn. En faglig begrunnelse krever at eventuelle innskrenkninger i enkeltstudenters frihet gjøres lokalt. Dersom det er enkelte studieprogram der heldekkende plagg vil være til hinder for undervisning eller praksis må dette komme tydelig frem i informasjonen om studieprogrammet og emnet. Et slikt vedtak skal kunne overprøves av styret ved den enkelte institusjon», heter det i resolusjonen.

Dårlig og forhastet løsning

Norsk studentorganisasjon frykter at et forbud kan få store negative konsekvenser for de få det gjelder. «Et generelt nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning er en dårlig og forhastet løsning på en utfordring som omfatter svært få, men vil ha sterke konsekvenser for de det gjelder. Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker» står det i vedtaket fra NSO. Samtidig understreker studentorganisasjonen at dersom det er tvang som gjør at kvinner går med heldekkende hodeplagg, så må det gjøres noe med det.

Generelle forbud løser ikke tvang

«Det vil være unyansert og lite hensiktsmessig å legge til grunn at ulike personers valg om bruk av heldekkende plagg har samme årsak. Dersom årsaken ligger i tvang, sosial kontroll eller undertrykkende holdninger, må dette selvsagt adresseres. Likevel mener NSO at dette ikke løses ved generelle forbud som kan dytte enkeltpersoner bort fra de mulighetene som ligger i utdanning», presiserer Norsk studentorganisasjon.

 

Emneord: Studentforhold, Studentsaker
Publisert 20. okt. 2016 16:57 - Sist endra 20. okt. 2016 16:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere