UiO innfører krav om professorkompetanse for rektorkandidater

Nå er det slutt på at studenter kan bli rektor på UiO. I dag endret UiOs styre valgreglementet slik at kun personer med formell professorkompetanse kan stille til valg.

UØNSKET I FRAMTIDEN: Studenten Torkil Vederhus (bildet) stilte opp i rektorvalget på UiO i 2013, sammen med prorektorkandidat Sunniva Rose og viserektorkandidat Tobias Langhoff. Med dagens vedtak har UiOs styre og administrasjon satt en stopper for flere studentkandidater.

Foto: Ola Sæther

I 2013 var studenten Torkil Vederhus den eneste som ville utfordre sittende rektor Ole Petter Ottersen om rektorvervet. Ottersen vant, men Vederhus sikret seg likevel 29 prosent av stemmene.

I dag la universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe fram for styret et forslag om å endre UiOs valgreglement slik at kun personer med formell professorkompetanse kan stille som kandidater til rektor- og prorektorvervet.

Spørsmålet skapte ingen diskusjon i styret, og er nå vedtatt som det eneste absolutte kravet til kandidatene.

Les også: Rektorlaget som elsker ♥ studenter

Ingen protest fra studentrepresentantene

Da spørsmålet om kvalifikasjonskrav ble diskutert i styret i mai, var daværende studentrepresentant Heidi Bang skeptisk:

– Jeg merker meg at vi beveger oss vekk fra studenters rett til å stille. Og det gjør meg litt trist, for jeg tror studentkandidater kan være stimulerende for universitetsdemokratiet. De aktiverer studentgruppen i større grad, og tvinger de andre kandidatene til å diskutere studentsaker mer, sa hun.

Under den åpne delen av dagens styremøte, var det ingen av de to nyvalgte studentrepresentantene Vebjørn Andersson og Kristine-Petrine Sollid Olthuis som sa noe om dette spørsmålet.

Tidligere har hvem som helst kunnet stille

Etter valgreglementet som gjaldt fram til i dag, kunne hvem som helst i teorien bli rektor ved UiO. Alt som ble krevd, både av interne og eksterne kandidater var at de var fremmet av minst 20 stemmeberettigede. Det har imidlertid ikke vært noen tradisjon verken for at eksterne kandidater har stilt eller at andre enn professorer har stilt. Torkil Vederhus var et unntak.

Les også:

 

 

Emneord: Rektorvalget 2017 Av Helene Lindqvist
Publisert 18. okt. 2016 16:43 - Sist endra 25. okt. 2016 16:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere