Nye avtaler med Brasil

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har signert nye avtaler med den brasilianske utdanningsministeren og forskningsministeren som skal legge grunnlaget for tettere samarbeid.

Torbjørn Røe Isaksen leder en fire dager lang tur til Brasil med nesten 70 deltakere. Turen avsluttes imorgen. Arkivfoto: Ola Sæther

– Brasil er et prioritert land for Norge når det gjelder høyere utdannings- og forskningssamarbeid. Vi ønsker å styrke dette samarbeidet både på institusjons- og myndighetsnivå, og avtalene er viktige for å sikre det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Stor interesse

Kunnskapsministeren leder denne uken en delegasjon til Brasil med representanter fra en rekke universitet og høyskoler, Forskningsrådet, NOKUT,  SIU og Norsk studentorganisasjon. Reisen til Brasil er en del av oppfølgingen av regjeringens Panorama-strategi. Den skal fremme samarbeid om høyere utdanning og forskning med seks prioriterte land utenfor EU og Nord-Amerika. 

 – Interessen fra utdannings- og forskningsinstitusjoner for å samarbeide med Brasil er stor, og det viser seg også i antall institusjoner som er med på besøket. Målet er at de enkelte høyskolene og universitetene skal knytte kontakter som kan føre til mer konkret forsknings- og utdanningssamarbeid i fremtiden, sier Røe Isaksen.Fra UiO deltar åtte personer, inkludert rektor Ole Petter Ottersen og dekan på MatNat, Morten Dæhlen. Dæhlen var også på en tilsvarende tur i 2015.

  Vekt på miljø og klima

  Det er tre hovedområder som arrangørene, Forskningsrådet og SIU, har valgt ut for det faglige programmet i Brasil etter innspill fra institusjonene. Det er fornybar energi, klima og miljø og råvareproduksjon.

  – Dette er områder hvor både Brasil og Norge har sterke fagmiljøer innen forskning og høyere utdanning, og hvor vi har bedrifter i verdensklasse. Det er et godt utgangspunkt for det felles arbeidet som må gjøres for å at vi skal få flere felles forskningsprosjekt, mer utveksling av studenter og sikre bedre tilgang til verdens kunnskapsproduksjon, sier ministeren. 

  Turen har fått kritikk for å ikke inkludere Brasils sterke samfunnsfaglige og humanistiske forskere, og heller ikke den store norske regnskogsatsningen i Brasil. 

  Emneord: Brasil, utveksling, samarbeid Av Julia Loge
  Publisert 22. sep. 2016 14:34 - Sist endra 22. sep. 2016 14:34
  Legg til kommentar

  Logg inn for å kommentere

  Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
  Opprett ein WebID-brukar for å kommentere