UiO frikjenner Nina Witoszek for plagiering

Den profilerte UiO-forskeren og samfunnsdebattanten Nina Witoszek ble anklaget for å ha begått plagiat av filosofistudenten Oscar Dybedahl.  Selv om granskerne ved Senter for utvikling og miljø kommer til samme konklusjon, frikjenner UiO Nina Witoszek.

FRIKJENNES: UiO frikjenner Nina Witoszek for anklager om plagiering.

Foto: F. Saggio/ UiO

Det var tidligere denne uken forskning.no først meldte at forskningsleder Nina Witoszek ved Senter for utvikling og miljø på UiO var blitt beskyldt for plagiering i artikkelen «Den totalitære sofist: Tilfellet Slavoj Žižek». Mens granskerne ved hennes eget senter anser seks av avsnittene for å være plagierte fra en artikkel av John Gray i New York Review of Books, konkluderer Forskningsetisk utvalg ved UiO at Nina Witoszek ikke er skyldig i vitenskapelig uredelighet.

Ifølge forskning.no mener de at de seks avsnittene som er kopiert uten kildehenvisning ikke er bærende for artikkelens hovedideer, og at «intensjonsvilkåret for vitenskapelig uredelighet ikke var tilstede i denne saken».  Den eneste kritiske bemerkningen utvalget kommer med, er at forskeren ikke hadde tilstrekkelige kildehenvisninger i teksten. 

I en kommentar sendt på epost til forskning.no uttrykker Nina Witoszek selv følgende: – Har ingen kommentarer utover det at det var en arbeidsulykke.  Senterleder Kristi Anne Stølen viser til universitetsledelsen når hun blir spurt  av forskning.no om hva som skal skje videre i saken. De ønsker ikke å svare på dette.

– Vi kan ikke svare på oppfølgingen av konkrete saker, utover hvem som har ansvar for det og hvilke rutiner vi har, skriver prorektor Ragnhild H. Hennum i en e-post til forskning.no.

 

Emneord: Forsning, SUM, Etikk
Publisert 8. sep. 2016 11:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere