Jonasprisen til Marte Wexelsen Goksøyr og Kjersti Horn

Skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr og teaterregissør Kjersti Horn tildeles Jonas-prisen for sin medvirkning til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn.

ÆRET: Skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr (t.v.) og teaterregissør Kjersti Horn ble 23.august tildelt Jonas-prisen.

Foto: Det utdanningsvitenskapelige fakultet/UiO

Som henholdsvis skuespiller og teaterregissør har de hver for seg bidratt til dette i ulike sammenhenger. De har også samarbeidet gjennom teateroppsetningen «Styrtet engel»

Fakta om Jonas-prisen:

Æresprisen deles ut av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Prisen er oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørnebos’ roman Jonas. Jonas var et barn som opplevde en svært vanskelig skole- og livstilværelse.

Et av hovedkriteriene for Jonasprisen er at prisvinneren skal ha ”medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke som et problem.”

Jonas-prisen deles i 2016 ut for 30.gang. 

som tok for seg problemstillinger rundt det å være menneske og det å stå utenfor, står det i en pressemelding fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved UiO.  Flere av skuespillerne i «Styrtet engel» hadde funksjonsnedsettelser – Wexelsen Goksøyr, som har Down syndrom, var en blant mange på scenen. Jonasprisen ble delt ut på Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved UiO i går.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: Årets prisvinnere har på en troverdig og naturlig måte fått fram at ingen trenger å være utenfor, aller minst på teaterscenen. Ved å vise at teaterscenen er for alle, har de vært til inspirasjon for andre kunstnere og bidratt til et mer mangfoldig samfunn.

– Årets prisvinnere løfter fram mangfold på en naturlig og tilforlatelig måte.  De har bidratt til et rikere mangfoldsyn og til å øke toleransen og romsligheten i samfunnet, sier Ivar Morken, leder av Jonas-komiteen i pressemeldingen.

Ikke-inkluderende samfunn

Wexelsen Goksøyr og Horn synes det er en ære å få Jonas-prisen.

– Alle er annerledes, og vi må jobbe for å øke toleransen for dette. Hvis alle var like, hvordan ville samfunnet blitt da. Jeg er en kvinne med Down syndrom og jeg synes ikke vi har et inkluderende samfunn. Samfunnet og enkeltmennesker må tørre å se sine egne fordommer, sier Marte Wexelsen Goksøyr.

Ønsker at alles erfaringer skal verdsettes

Kjersti Horn er selv kortvokst og er opptatt av mangfold og at man bør se på menneskelig variasjon som en berikelse.

– Et mangfoldig samfunn mener jeg kjennetegnes av at alles erfaringer verdsettes. Der alle blir sett, der målet ikke er at alle skal nå opp til en norm, men der det finnes ulike måter å leve livet sitt på, sier Horn.

– Som funksjonshemmet er det ofte snakk om at man skal «få hjelp til å klare seg». Jeg bruker heller å tenke; hvordan kan man få et helmaks liv. Full pupp liksom, ikke bare «sånn helt greit, det går». Det mener jeg burde være mulig for alle, men det krever jo at man lærer seg å akseptere at folk lever livene sine på forskjellig måte, avslutter hun.

I godt selskap

Jonas-prisen har blitt utdelt hvert år fra 1986. Tidligere prisvinnere har blant annet vært Wenche Foss, Gunnar Stålsett, Margreth Olin, Johan Olav Koss, Lars Monsen, Herbjørg Wassmo, Simon Flem Devold og Håvard Tjora.

 

Publisert 24. aug. 2016 12:19 - Sist endra 24. aug. 2016 12:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere