Tatt for forskningsjuks,nå leder han ressurssenter for forskning

Jon Sudbø er ansatt som leder av et ressurssenter for forskning, men skal ikke ha noe med selve forskningen å gjøre.

KLINIKKSJEF: Jon Sudbø ble tatt for forskningsjuks i 2006. Nå er han ansatt som klinikksjef i Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ).

Foto: Radiumhospitalet
Norges største forskningsskandale var et faktum etter at kreftforsker Jon Sudbø ble tatt for omfattende forskningsjuks i 2006. Sudbø hadde jukset med datagrunnlaget for en artikkel i The Lancet. Snart viste det seg at jukset hadde langt større omfang, og han mistet retten til å forske, skriver Universitetsavisa.

Skal ikke involveres i forskning

I januar ble Sudbø ansatt som klinikksjef i Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TkØ). Kompetansesenteret «skal være tannhelsetjenestens ressurssenter for forskning og utviklingsarbeid», ifølge deres egen strategiplan. Det skriver forskning.no.

Etter at det ble klart at TkØ hadde ansatt Sudbø som klinikksjef, sendte kompetansesenteret en e-post til både Folkehelseinstituttet og NIOM hvor de «understreker at han på ingen måte eller på noe tidspunkt skal involveres i TkØs forskning, verken i søknadsprosesser, datainnsamling, utøvelse av forskning eller andre forhold som grenser mot FoU».

– Det er uproblematisk ettersom jeg leder klinikken, og ikke driver forskning, skriver Sudbø i sitt svar til forskning.no.

LES OGSÅ: Stadig flere forskningsartikler trekkes tilbake

Samarbeidspartner reagerer

Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM) har et samarbeidsprosjekt med TkØ, og er ikke enige i at ansettelsen av Sudbø er uproblematisk.

– Styret som helhet ser på det som problematisk at vi har et samarbeid med en forskningsinstitusjon som har en klinikkleder som ikke kan drive med forskning, sier administrerende direktør Jon E. Dahl i NIOM til forskning.no.

Ifølge forskningslederen på TkØ har de en klar ansvarsfordeling, som gjør at Sudbø ikke vil bli en del av forskningsprosessen.

Sudbø 2013 søkte om å få lov til å forske igjen i 2013, men fikk avslag fra Statens helsetilsyn. Han skal ikke ha søkt igjen etter dette.

Emneord: Medisin, Odontologi, Arbeidsmiljø, Arbeidsforhold, Etikk Av Kristoffer Furberg /Universitetsavisa
Publisert 9. mai 2016 15:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere