HF og SV kan bli tatt ut i streik

Meklingen i det statlige tariffoppgjøret pågår. Hvis det ikke blir enighet innen fristen natt til torsdag 26. mai, kan 320 UiO-ansatte bli tatt ut i streik.

Neste torsdag kan UiO-ansatte igjen måtte finne fram streikevestene. Bildet er fra streiken i 2012.

LO-stat varsler at de kommer til å ta ut 3200 ansatte, blant annet 160 UiO-ansatte. Unio varsler at de vil ta ut 1969 ansatte, og også blant dem er det 160 UiO-ansatte.

Rammer SV og HF

Både NTL og Forskerforbundet har mange flere medlemmer på UiO enn de 360 som blir tatt ut i første fase.

– Vi ønsker å ta ut mange fra samme enhet, og ikke de samme som har vært ute i streik tidligere, sier Steinar Sæther, leder for Forskerforbundet ved UiO.

Dermed har Forskerforbundet konsentrert sitt uttak om Det humanistiske fakultetet, og der vil de ta ut både administrativt ansatte og vitenskapelige.

– En streik vil gå ut over undervisning, forskning og muligens eksamen, sier Sæther.

Ellen Dalen, leder NTL ved UiO sier at de har tatt ut medlemmer i hele bredden av NTLs medlemsmasse.

– Vi har tatt ut medlemmer på Det samfunnsvitenskapelige fakultetet og i sentraladministrasjonen. På SV har vi tatt ut de som jobber i renhold og drift, i tillegg til administrasjonen og vitenskapelige ansatte, sier Dalen.

Alle medlemmer i NTL ved UiO skal ha fått informasjon om streiken, og Forskerforbundet har sendt ut informasjon til sine medlemmer som blir tatt ut.

– Foreløpig skal alle forholde seg helt i ro, inntil streiken er et faktum, sier Dalen. Hun ber medlemmene om å ikke refordele oppgaver i forkant, og hvis det blir streik så skal man bare forlate arbeidsplassen, uten noen ekstra tilrettelegging. 

– Krevende megling

– Det blir en krevende innspurt, og vi kommer naturligvis til å gjøre hva vi kan for å unngå konflikt, men vi må også forberede oss på det motsatte, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

Unio, som blant annet inkluderer Forskerforbundet, er også innstilt på en løsning, men forberedt på en konflikt.

– Dette er en krevende mekling. Dersom vi ikke klarer å komme til enighet, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk, sier forhandlingsleder Petter Aaslestad i Unio Stat i en pressemelding.

Rønholdtangen vil ikke røpe detaljer fra selve meklingen på grunn av taushetsplikten. Unio understreker at årets oppgjør ikke primært dreier seg om penger, men om prinsipper.

– Dette handler først og fremst om retten til å forhandle om våre medlemmers fremtidige pensjon. Den retten er helt grunnleggende for oss som fagforbund, og svært viktig for de 750 000 ansatte i offentlig sektor, sier Aaslestad.

UH-sektor ekstra utsatt

Virksomheter som rammes ved en eventuell streik i staten er i stor grad universitets- og høgskolesektoren og politi- og lensmannsetaten. I hovedsak er det kunnskapsarbeidere som er tatt ut i streik, altså personer som driver forskning og utdanning til ulike sektorer, som for eksempel helse- og utdanningssektoren.

– Dette er et normalt første uttak, sier sekretær Anniken Refseth i LO Stat. Hun minner om at ordningen egentlig innebærer at alle medlemmene er omfattet av en eventuell streik, men at bare deler av medlemmene forlater jobbene sine.

Høyskolen i Oslo og Akershus er sterkest rammet, til sammen tar LO og Unio ut 547 medlemmer. 

Slik rammer streiken

  • Høgskolen i Bergen 32
  • Høgskolen i Oslo og Akershus 547
  • Høgskolen Stord/Haugesund 8
  • Høgskulen i Sogn og Fjordane 117
  • Nord Universitet 57 
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) 49
  • Universitetet i Agder 111
  • Universitetet i Bergen 138
  • Universitetet i Oslo 320
  • Universitetet i Stavanger 82
Av Julia Loge
Publisert 20. mai 2016 15:23 - Sist endra 20. mai 2016 16:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere