UiO sa opp avtale med servicegiganten ISS

Kort tid før ISS ble slaktet av Arbeidstilsynet, mistet de en stor renholdskontrakt med UiO. – De klarte ikke å implementere godt nok renhold for oss, sier underdirektør Åke Appelqvist i Eiendomsavdelingen.

GJORDE IKKE JOBBEN: – I august 2015 ble det klart at det periodiske renholdet som skulle vært utført i løpet av sommeren, ikke var blitt utført, forteller underdirektør Åke Appelqvist.

Foto: Ola Sæther

«Arbeidstilsynet kommer med knusende kritikk mot ISS i ny tilsynsrapport», kunne Dagbladet melde tidligere denne måneden.

Kritikken dreide seg ifølge avisa om for lite utbetalt lønn, manglende oversikt over hvor mye de ansatte jobbet, kunnskapsløse mellomledere og økt tidspress.

Ble tidlig bekymret

Kort tid før rapporten ble kjent, sa UiO opp en stor renholdsavtale med servicegiganten.

– De klarte ikke å implementere godt nok renhold for oss, forklarer underdirektør Åke Appelqvist i Eiendomsavdelingen til Uniforum.

Avtalen det er snakk om, løp fra 1. mars 2015.

– Allerede i mai begynte vi å bli bekymret over gjennomføringen, både av det daglige og det periodiske renholdet, sier Appelqvist.

Integrated Service Solutions (ISS)

* ISS A/S (opprinnelig en forkortelse for Integrated Service Solutions) er et dansk serviceselskap med hovedkontor i København. Selskapet er kanskje mest kjent for renholdstjenester, men det tilbyr også en rekke andre tjenester, som catering, kontorstøtte, sikkerhet og vaktmestertjenester.
* ISS i Norge leverer tjenester til kundene fra ISS Facility Services AS og fra helt eller delvis eide selskap som ForvaltningsCompagniet, Hero Norge AS, ServeringsPartner AS og ISS Personalhuset.
* Omsetningen er på 6,2 milliarder kroner, og antall hel- og deltidsansatte er ca. 14.000.
* Administrerende direktør for ISS Facility Services (ISS Norge) er Hans John Øiestad.

Kilde: Wikipedia

Universitetet kalte derfor inn til et møte for å følge opp bekymringene, hvorpå ISS satt i gang tiltak for å levere i henhold til avtalen.

Utførte ikke arbeid som avtalt

Men forbedringene uteble.

– I august 2015 ble det klart at det periodiske renholdet som skulle vært utført i løpet av sommeren, ikke var blitt utført, forteller underdirektøren.

ISS la derfor inn ekstra ressurser for å ta igjen arbeidet som ikke var gjort, men heller ikke etter dette var UiO fornøyde. Etter egne kontroller og tilbakemeldinger fra UiOs ansatte om at renholdet ikke sto til forventningene, så UiO seg nødt til å kalle inn til et nytt oppfølgingsmøte i oktober.

I desember 2015 ble UiO og ISS enige om å si opp avtalen med tre måneders oppsigelse.

ISS er likevel ikke kastet helt ut av universitetet.

– Vi har i dag to avtaler med ISS, og disse fungerer godt, sier Appelqvist.

– Synd å miste en stor og viktig kunde

Hendelsesforløpet bekreftes «i det store og hele» av konserndirektør for renhold i ISS, Hans Georg Høgevoll-Garstad.

– Vi var litt uenige med UiO i deler av kritikken og vi gjorde mye for å rette opp på de områdene de var misfornøyde. Men det stemmer at vi etter hvert ble enige om å terminere kontrakten, fordi universitetet ønsket dette, sier han. 

– Vi synes det er synd å miste en så stor og viktig kunde, og skulle gjerne videreført avtalen. Men når kunder ikke ønsker et videre samarbeid er det bedre for oss å avslutte på en god måte, fortsetter Høgevoll-Garstad.

Han understreker at ISS ønsker å beholde muligheten for et framtidig godt samarbeid.

Hvordan samarbeidet er om de to avtalene ISS fremdeles har med UiO, har han ikke noe svar på.

– Jeg er usikker på detaljene rundt de avtalene, sier han.

Gjennomfører stikkprøvekontroller

Appelqvist har lest Arbeidstilsynets rapport om ISS, og ser alvorlig på det den beskriver.

– Det var en skremmende rapport, det må jeg si. Svært spesielt, sier han.

– Sånn er det ikke å jobbe med renhold på UiO?

– Nei. Vi sjekker grundig at de som jobber her har lønn etter tariff, at tjenestene leveres i henhold til kontrakt og at arbeidsvilkårene ellers ivaretas etter gjeldende regler. Vi gjør dessuten stikkprøvekontroller for å sikre at vi ikke har noen sosial dumping på universitetet, forklarer underdirektøren.


I den omtalte rapporten undersøkte Arbeidstilsynet arbeidsmiljøet ved fem arbeidsplasser, ifølge Dagbladet: Handelshøyskolen BI, Radisson Blue Scandinavia, Radisson Blue Plaza, Radisson Blu Alna og Thon Hotell Munch. Forholdene til ISS-ansatte på UiO er altså ikke undersøkt.


Les også:

* De lavest lønte på UiO er for dyre
* Taper tusener i måneden på å vaske for UiO
– Ren Pluss vant anbudskonkurransen på UiO fordi de regnet feil.

Av Helene Lindqvist
Publisert 19. apr. 2016 05:05 - Sist endra 19. apr. 2016 09:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere