Fem fag forsvinner fra Københavns Universitet

Fem fag ser ut til å forsvinne, mens andre er foreslått slått sammen. I går avgjorde styret småfagenes skjebne ved Københavns Universitet.

SKVISER UT FAG: Fem fag forsvinner fra Københavns Universitet. Ett av dem er finsk. Slik illustrerer Universitetsavisen ved Københavns Universitet situasjonen.

Foto: Dennis Christiansen /UniAvisen, Københavns Universitet

I Danmark må universitetssektoren spare penger. Ved Københavns universitet (KU) har ansatte allerede mottatt oppsigelse. Noen har selv valgt å ta sluttpakke. Men også studietilbud går med i dragsuget. Mandag diskuterte styret ved KU skjebnen til 13 småfag. Det skriver Universitetsavisen. Avisen viser til et notat der det står at rektor har tatt en beslutning etter innstilling fra Det humanistiske fakultetet. Styrebehandlingen er derfor sett på som ren formalia, melder På Høyden.

- Det er med stor beklagelse og av bitter nødvendighet vi lukker en rekke kultur- og språkfag. Jeg håper at vi kan opprettholde noen av de faglige forskningsmiljøene selv om vi lukker utdannelsene, skriver rektor Ralf Hemmingsen i en pressemelding som er sitert av Universitetsavisen.

Ingen nye studenter i år

De 13 fagene er alle nå nullstilt og tar ikke opp studenter i år. I notatet foreslåes det å legge ned studier i indonesisk/sydøstasiastudier, finsk, tibetologi, thai/sydøstasiastudier og indologi. Hebraisk og tyrkisk er foreslått slått sammen til ett fag i Midtøsten-studier sammen med arabisk og persisk, og studiet i indoeuropeisk er foreslått slått sammen med lingvistikk. Balkanstudier og polsk skal ikke ta opp nye studenter fra 2017, men det først på et senere tidspunkt avgjøres om disse studietilbudene skal forsvinne eller bli slått sammen med russisk, skriver Universitetsavisen.

Eskimologi overlever

Eskimologi, indianske språk og kultur, klassisk gresk og moderne India og sørasiastudier får lov til å ta opp nye studenter fra 2017. Grunngivingen for å la nettopp disse fagene overleve er blant annet at de har sterke internasjonale forskningsmiljøer, godt internasjonalt rykte og mindre frafall enn de andre fagene på listen. Når det gjelder eskimologi blir det pekt på den historiske betydningen og at husleie og sekretariatsomkostninger er særskilt dekket over Finanslovet

Emneord: Internasjonalisering, Danmark, Humaniora, Økonomi, Norden Av Hilde Kristin Strand /På Høyden
Publisert 5. apr. 2016 10:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere