Vil ha nytt odontologibygg på Gaustad

De nye lokalene for Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo skal ligge på Gaustad i Oslo. Det har regjeringen bestemt. – Gledelig, synes dekan Pål Barkvoll.

TOMT FOR ODONTOLOGI: Framtidens nye odontologilokaler vil trolig komme på  og rundt tomten til Nemko-bygningen i Gaustadalleen. Det er klart etter at regjeringen har bestemt at lokalene skal ligge på Gaustad. (Arkivfoto)

Foto: Martin Toft

Helt siden 1990-tallet har det vært jobbet for å få på plass nye klinikkfasiliteter for Odontologisk fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Jeg er glad for at beslutningen nå endelig er tatt, og at vi har kommet til en god konklusjon. Beliggenheten nær Blindern og Rikshospitalet er ideell for å sikre fortsatt tannhelseutdanninger og -forskning av høy internasjonal klasse, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. i en pressemelding.

Fornøyd OD-dekan

Også dekan Pål Barkvoll ved Det odontologiske fakultet er svært fornøyd med avgjørelsen.

– Det er meget gledelig. Klinikkbygningene våre i Geitmyrsveien er ikke lenger gode nok. De ble bygd den gangen da stort sett bare barn og unge hadde hull i tennene, mens de eldre ikke hadde tenner. Derfor blir pasienter ofte henvist til små venterom, som ikke i god nok grad innfrir kravet til at det som blir sagt til pasienten ikke skal overhøres av andre, sier Pål Barkvoll til Uniforum. Han synes også det er flott at de nye lokalene skal legges til Gaustad.

– Da kommer vi i nærheten av Institutt for oralbiologi, Ferdighetssenteret og det framtidige livsvitenskapssenteret. Det blir svært gledelig, selv om det vil ta flere år før lokalene kan stå ferdig, understreker han.

Det odontologiske fakultet har ikke tilfredsstillende fysiske forhold, og det er et stort behov for nye lokaler. Lokaliseringen i nærheten av øvrige fagmiljøer på Blindern og Gaustad vil være meget gunstig både for utdanningene og forskningen. Plassering på den delen av campus som er nærmest Rikshospitalet er også ideelt, står det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

Stort og viktig fagmiljø

OD er landets største fagmiljø for tannhelsefag med ca. 470 studenter og 450 ansatte. Fakultetet utdanner tannpleiere, tannleger, tannlege­spesialister og forskere.

Fakultetet gjennomfører 50 000 pasientkonsultasjoner hvert år som en del av undervisningen. OD står for størstedelen av norsk forskning på feltet.

Det nye bygget vil samle tannhelsefagmiljøene i Oslo. Tanntekniker­utdanningen overføres fra Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til UiO. I tillegg vil Tannhelse­tjenestens kompetansesenter Øst (TKØ) samlokaliseres med OD.

Regjeringens konseptvalg betyr at den videre planleggingen av prosjektet kan starte. Det vil ta flere år før bygget kan stå ferdig, og er blant annet avhengig av at Stortinget prioriterer penger til byggingen. Tomten på og rundt Nemko-bygningen i Gaustadalleen vil være stedet der de nye lokalene til Det odontologiske fakultetet kommer til å bli bygd, bekrefter dekan Pål Barkvoll.

(Oppdatert kl. 15:35)

Emneord: Universitetspolitikk, Odontologi, Forskningspolitikk
Publisert 31. mars 2016 15:04 - Sist endret 31. mars 2016 15:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere