Paolo Macchiarini har fått sparken fra Karolinska Institutet

Stamcelleforskeren Paulo Macchiarini er avskjediget fra Karolinska Institutet. – Hans handlinger har skadet tilliten til KI og til forskningen generelt, sier personaldirektør Mats Engelbrektson.

SPARKET UT AV KAROLINSKA: Paolo Macchiarinis eksperimentelle transplantasjoner ble først omtalt som et gjennombrudd. Nå er han anklaget for å ført både fagfeller, pasienter og kollegaer bak lyset.

Foto: Staffan Larsson/Karolinska Institutet

I påsken fikk den italienske stamcelleforskeren Paolo Macchiarini  beskjed om at han ikke lenger får være ansatt ved Karolinska Institutet.

Paulo Macchiarini og Karolinska Institutet:

  • Paolo Macchiarini ble ansatt som gjesteprofessor i 2010, som et ledd av en elitesatsing på en forskningsmiljø som skulle utvikle organer i laboratorier.
  • I perioden 2010-2013 arbeidet han i tillegg deltid på Karolinska universitetssjukhuset, og fra 1. november i fjor har han hatt en tidsbegrenset forskerstilling ved Karolinska Institutet.
  • I mai 2015 konkluderte en ekstern granskning med at Macchiarini hadde gjort seg skyldig i vitenskapelig uredelighet, men han ble senere samme år frikjent av instituttet.
  • Vanity Fair har avdekket at Macchiarini også har smurt tykt på cv-ene sine. Han har oppgitt å ha akademiske titler fra Frankrike, Spania og Italia, titler som har vist seg å ikke være reelle.

Kilder: Vanity Fair, Universitetsavisa.no

– Det er umulig for KI å holde fram med noe som helst samarbeid med Paolo Macchiarini. Han har handlet på et vis som har fått tragiske konsekvenser for berørte individer og deres familier. Hans handlinger har skadet tilliten til KI og til forskningen generelt, sier personaldirektør Mats Engelbrektson i en pressemelding fra KI.

Cv-juks og uaktsomhet
Karolinska Institutet skriver videre at Macchiarini har handlet på et vis som ikke er forenling med ansettelse ved KI, melder På Høyden.

Videre begrunnes oppsigelsen med at Macchiarini har unnlatt å oppgi sidegjøremål. Han skal også ha gitt uriktige opplysninger i cv-en. Han får også kritikk for å ha drevet uaktsomhet i forskningen.

Rektor har tatt sin hatt og gått
Macchiarini-skandalen har ikke bare blitt pinlig for Macchiarini selv, men også for Karolinska Institutet og for Nobelkomiteen ved Karolinska.

Rektor Anders Hamsten var blant dem som frikjente Macchiarini for anklagene om juks. Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert. 13. februar i år kom meldingen om at rektor Anders Hamsten gikk av som rektor som følge av kritikken som har blitt reist mot ham.

Regjeringen vil fornye styret ved KI
Den svenske regjeringen har også kommet på banen. I starten av mars kom meldingen om at regjeringen ønsker nye og eksterne styrerepresentanter til styret ved den prestisjetunge institusjonen.

 

 

Emneord: Sverige, Internasjonalisering, Etikk, Medisin Av Ida Bergstrøm/På Høyden
Publisert 31. mars 2016 11:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere