200 har signert for støtte til tyrkiske kolleger

Hvor blir det av solidariteten blant landets akademikere? spør professor emeritus Steinar Stjernø i Khrono. Han er blant initiativtakerne til et norsk opprop til støtte for akademikeres ytringsfrihet i Tyrkia.

AKSJONERER FOR TYRKISKE KOLLEGER:  — Jeg oppfordrer flest mulig til å signere, spesielt oppfordrer jeg rektorer ved norske universiteter og høgskoler til å vise akademisk ledelse og solidaritet i denne saken, og støtte oppropet, sier Steinar Stjernø.

 

Foto: Skjalg Bøhmer Vold/Khrono
Fakta

#AcademicsForPeace

Over 1000 tyrkiske akademikere har undertegnet et opprop hvor de ønsker fred, og uttrykt motstand mot krigen i sitt eget land.
De er blitt møtt med krav om straff og represalier av myndighetene i Tyrkia.
Flere har blitt fengslet, mange har mistet jobbene sine ved universiteter i Tyrkia.
På tv har den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan kalt de som har forfattet og signert fredsoppropet for «landsforrædere».
Norske akademikere tar nå til orde for støtte til sine tyrkiske kolleger i et opprop som så langt er signert av i underkant av 200 akademikere. 

Hele oppropet finner du her

Over 1000 tyrkiske akademikere har undertegnet et opprop hvor de ønsker fred, og uttrykt motstand mot krigen i sitt eget land.

De er blitt møtt med krav om straff og represalier av myndighetene i Tyrkia. Flere har blitt fengslet, mange har mistet jobbene sine ved universiteter i Tyrkia.

På tv har den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan kalt de som har forfattet og signert fredsoppropet for «landsforrædere».

Akademikere verden over arrangerer nå internasjonal underskriftskampanje til støtte for sine tyrkiske kolleger og for ytringsfrihet og fred i Tyrkia. 

Underskriftsaksjon på nett

Også Norge har fått sin egen underskriftsaksjon, etter initiativ fra blant andre professor emeritus Steinar Stjernø på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og historieprofessor Knut Kjelstadli ved Universitetet i Oslo (UiO). 

Under overskriften «Et støtteopprop fra norske akademikere, Solidaritet med tyrkiske akademikere - for fred» har i underkant av 200 norske akademikere så langt signert det elektroniske oppropet.

Her finner man blant annet professorene Eivind Smith, emeritus Bernt Hagtvet og Rune Slagstad. Tidligere rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen har signert og det samme har blant andre professor Elisabeth Eide, førstamanuensis Anine Kjerulf, UiO og Ingar Kaldal ved NTNU i Trondheim. 

— Oppropet er ikke til støtte for bestemte kurdiske organisasjoner, men det er et bredt opprop og en støtte til at akademikere i Tyrkia skal ha rett til å si sin mening uten å bli utsatt for straff og kalles landsforrædere, sier Steinar Stjernø til Khrono

På vei mot diktatur

I kurdiske områder i det sørøstlige Tyrkia er det nå nærmest borgerkrigslignende tilstander.

Human Rights Watch’ analytiker i Tyrkia mener ifølge Aftenposten at mye tyder på at Nato-landet er på vei til å bli diktatur. 

Les også: Fire tegn på at Tyrkia går mot diktatur

Organisasjonen Reportere uten grenser rangerer Tyrkia på 149. plass av 180 land på sin pressefrihetsindeks. Landet havner bak for eksempel Zimbabwe, Sør-Sudan og Afghanistan fordi det er blitt mer utbredt med sensur på internett, søksmål mot medier, oppsigelser av kritiske journalister og knebling av mediene.

Også på andre områder har Tyrkia fått krass kritikk for brudd på menneskerettighetene. I en rapport til UD i desember i fjor skriver ifølge Aftenposten den norske ambassaden i Ankara at «Tyrkia befinner seg i dag i en mørk, mørk dal hvor fundamentale menneskerettigheter er truet på en måte landet ikke har opplevd på mange tiår».

Et spesielt rektoransvar

Stjernø og Kjeldstadli fant det påfallende at ingen hadde tatt initiativ til et opprop i Norge og lanserte derfor oppropet for vel en uke siden. 

— Jeg oppfordrer flest mulig til å signere, spesielt oppfordrer jeg rektorer ved norske universiteter og høgskoler til å vise akademisk ledelse og solidaritet i denne saken, og støtte oppropet, sier Stjernø.

Han mener at det bør være minst like mange akademikere på underskriftslisten i Norge som de vel 1100 som sto på listen i Tyrkia.

Fri forskning og undervisning

«Vi, akademikere fra hele verden, forsvarer våre kolleger i Tyrkia. Sammen forsvarer vi akademisk frihet, ytringsfrihet og retten til å kreve fred i eget land.

Både oppsigelser og siktelser må opphøre. Den tyrkiske staten har en plikt til å beskytte underskriverne mot trusler og angrep fra en tredje part. Regjeringer som har nær kontakt med den tyrkiske regjering oppfordres til å kreve av deres allierte at de respekterer loven. Vi ber om at universiteter og akademiske institusjoner over hele verden støtter sine kolleger i Tyrkia, slik at de som har underskrevet oppropet der kan fortsette både å forske og undervise og å være i stand til å utøve sine rettigheter fritt»,

heter det blant annet i oppropet. 

— Og så er det viktig å minne om at det ikke bare holder å skrive under, men at man også må sende lista videre på epost til kolleger og kjente, eller dele den i sosiale medier, sier Steinar Stjernø. 

Se også: Hele oppropet finner du her

Emneord: Internasjonalisering, Menneskerettar, Tyrkia Av Tove Lie/Khrono
Publisert 23. feb. 2016 16:53 - Sist endra 11. mars 2016 13:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere