2200 studenter har jukset med stipend

2200 studenter forsøkte i 2014 å jukse til seg utdanningsstipend for til sammen 35 millioner kroner, skriver Lånekassen i en pressemelding.

BOKONTROLL: 2200 studenter prøvde i 2014 å fuske til seg utdanningsstipend for 35 millioner kroner, melder Lånekassen. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

48 000 studenter ble i fjorårets bokontroll bedt om å dokumentere at de hadde bodd borte i 2014, slik de hadde oppgitt til Lånekassen. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.

I disse dager gjennomfører Lånekassen en ny stor bokontroll, 46 000 studenter skal kontrolleres, skriver Khrono.

Les også: For ett år siden ble Helle Gannestad, fotojournalist på Høgskolen i Oslo og Akershus, trukket ut til bokontroll. Dette ble det en kronikk av, og hun starter med: «Ingenting underholder meg mer enn å kunne være passiv-agressiv, ironisk og sarkastisk i brev til det offentlige. Derfor er jeg euforisk lykkelig over at Lånekassen valgte nettopp meg ut til tilfeldig bokontroll.» Les hele kronikken.

Hevder 2200 studenter jukset

— 2200 av studentene, eller 4,6 prosent av de som ble kontrollert, kunne ikke dokumentere at de hadde bodd borte i 2014. Til sammen forsøkte disse studentene å jukse til seg 35 millioner kroner i utdanningsstipend, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen, i pressemeldingen.

I tillegg til at studentene som ble tatt i bokontrollen ikke får gjort om lån til utdanningsstipend, er mange fratatt retten til støtte for hele eller en del av undervisningsåret 2015–2016. 

Til sammen gir dette en innsparing på 55,5 millioner kroner for staten, skriver Lånekassen.

Ny kontroll i disse dager

I disse dager får igjen studenter over hele landet kontrollbrev fra Lånekassen, totalt 46.000 studenter skal kontrolleres. Dette er studenter som har oppgitt at de var borteboere i 2015, og som studerte så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme. Kontrollen omfatter altså ikke alle som oppga å bo borte.

Studentene blir bedt om å dokumentere at de bodde borte i hele eller deler av 2015. På Dine sider, Lånekassens selvbetjeningssider, rettledes studentene om hva de som får brev, skal sende inn.

Kan få store konsekvenser

Å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det, er svært alvorlig og kan få store konsekvenser for den enkelte student:

— De som blir tatt, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend, og studentene kan miste framtidig støtte. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli meldt til politiet, sier Andreassen, i pressemeldingen.

Emneord: Studentforhold, Studentsaker Av Eva Tønnessen/Khrono
Publisert 21. jan. 2016 17:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere