Kreftforsker får pris for fremragende forskning

UiO-forsker og professor Harald Stenmark har fått Forskningsrådets pris for fremragende forskning, blant annet for sitt arbeid med celledeling og -nedbryting.

Harald Stenmark har mottatt nok en pris for sin forskning på kreftceller.

Foto: Ola Sæther

Stenmark er professor ved Det medisinske fakultet, og leder også Senter for kreftbiomedisin ved UiO og Oslo Universitetssykehus.

Han har gjort viktig arbeid om prosesser inni cellene våre, blant annet signalprosesser, celledeling og cellenedbryting, som har vakt internasjonal oppsikt. For eksempel har de funnet ut hvordan cellekjernene blir dannet og så lukket igjen etter celledeling, noe som gjør kjernen sårbar. Forskningen kan bidra til å gi oss svaret på kreftgåten.

Nå har Stenmark mottatt Forskningrådets pris for fremragende forskning, Møbius 2015, på én million kroner.

Vil styrke kreftbehandling

– Stenmark har gjort funn som vekker oppmerksomhet internasjonalt og kan bli viktig for behandling av kreft og andre sykdommer. Men han får også prisen fordi han har greid å bygge opp et verdensledende forskningsmiljø ved Senter for kreftbiomedisin, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, til Dagbladet.

I en pressemelding legger de til:

– Harald Stenmark har i mange år vært en av de internasjonalt ledende forskerne innenfor disse svært kompetitive områdene. Han er også en miljøbygger som har etablert fruktbart samarbeid på høyt nivå lokalt, nasjonalt og internasjonalt, skriver juryen i sin begrunnelse.

I følge pressemeldingen har juryen har også lagt vekt på at Harald Stenmark er en leder som tar vare på unge talenter og understøtter utviklingen av deres karriere.

Avdekket signalnervene i celler

Stenmark og kolleger har avdekket hvordan nervetrådene i cellene blir til, de som sender signaler til cellene. Disse kan være avgjørende under for eksempel spredning av kreft, da vekstsignaler "plukkes opp" og absorberes i kreftcellen.

Stenmark er optimistisk og ser betydningen av forskergruppas funn.

– På kort sikt har våre funn gjort at vi har et mer komplett bilde av hvordan viktige cellulære prosesser foregår, og hvordan kreft kan utvikle seg dersom noe går galt med disse prosessene. På lang sikt håper vi at våre funn vil bidra til å finne nye angrepspunkter for kreftbehandling, sier kreftprofessoren til Dagbladet.

Det er ikke første gang Stenmark får pris: I fjor mottok han Kong Olav Vs kreftforskningspris, delt ut av Kreftforeningen. Den gangen uttalte han at prisen var 10 prosent hans fortjeneste alene, de resterende 90 prosentene tilskrev han laget og samarbeidet på senteret.

UiO: – Fortjent pris

Dekan Frode Vartdal ved Det medisinske fakultet skryter av Stenmark, og mener prisen er fortjent.

– Vi er veldig stolte av at Harald Stenmark har fått Forskningsrådets pris for fremragende forskning. Stenmark er en forsker i verdensklasse, han har en sterk internasjonal posisjon og er beundret og respektert, sier Vartdal til avisa. 

Stenmark ser nå framover mot nye prosjekter og videre forskning på sine felter. På spørsmål fra Dagbladet om hva han og kollegene på senteret skal fokusere på framover, svarer han følgende:

– Jeg vil nevne to ting, basert på våre nylige artikler i Nature: Studere hvordan utløpere som sendes ut fra kreftceller bidrar til spredning av kreft (metastasering), og studere hvordan feil under celledelingen fører til DNA-skade og kreftutvikling.

Stenmark har ledet Senter for kreftbiomedisinsk forskning siden 2007.

Emneord: forskningsrådet, Medisin, Kreftforskning, forskning Av Jenny Dahl Bakken
Publisert 23. sep. 2015 10:25 - Sist endra 23. sep. 2015 10:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere