Ludvig M. Sollid og Rikard Holmdahl får Jahreprisen

Anders Jahres store medisinske pris for 2015 på 1 million kroner deles mellom professor Ludvig M. Sollid, Universitetet i Oslo (UiO), og professor Rikard Holmdahl, Karolinska Institutet, Stockholm. De får prisen for banebrytende forskning på cøliaki og leddgikt, melder UiO.

DELER JAHREPRISEN: Medisinprofessor Ludvig M. Sollid deler Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner med Rikard Holmdahl fra Karolinska Insttiutet. Han får prisen for sin banebrytende cøliaki-forskning.

Foto: Ola Sæther

Både cøliaki og leddgikt er autoimmune sykdommer der kroppens immunsystem går til angrep på kroppens egne celler og vev.

Ludvig M.Sollid får prisen for sin forskning på cøliaki som er en alvorlig form for glutenintoleranse. Hans forskning har vist hvorfor immunsystemet hos personer som har cøliaki, overreagerer ved inntak av glutenprotein i korn og gir betennelse i tarmen. Funnet vil forhåpentligvis føre til bedre diagnostisering og behandling av cøliaki.

Sollids forskergruppe ble i vår utpekt til ett av fem verdensledende forskningsmiljøer ved UiO. Han leder Senter for immunregulering (CIR) som er et senter for fremragende forskning (SFF) i samarbeid med Oslo universitetssykehus, og er en sentral forsker innen UiOs store satsing på livsvitenskap.

Holmdahl får prisen for sin forskning på revmatoid artritt – leddgikt. Han har vist hvordan immunsystemet hos personer som har leddgikt, aktiveres til å angripe kroppens egne proteiner, blant annet modifiserte utgaver av bindevevsproteinet kollagen. Han har også bidratt vesentlig til vår forståelse av arvelighet av autoimmune sykdommer, står det i en pressemelding fra UiO.

Yngre forskere hedret for kreftforskning

Anders Jahres pris til yngre medisinske forskere for 2015 på 400 000 kroner deles mellom dr. Kaisa Haglund, Oslo universitetssykehus (OUS), og professor Pernilla Lagergren, Karolinska Institutet, Stockholm.

Haglund får prisen for sine fremragende studier av cellulære mekanismer som regulerer celledeling og kreftutvikling. Hun er også forsker ved Senter for kreftbiomedisin (CCB) som er et senter for fremragende forskning (SFF) ved UiO i samarbeid med OUS.

Emneord: UiOs priser, Medisin
Publisert 31. aug. 2015 12:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere