John F. Nash jr. og Louis Nirenberg deler årets Abelpris

De amerikanske matematikerne John F. Nash Jr. og Louis Nirenberg får Abelprisen for 2015. John F. Nash Jr. ble kjent for et større publikum gjennom filmen "A Beautiful Mind".

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2015 til de amerikanske matematikerne John F. Nash Jr. og Louis Nirenberg “for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikkelineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse.”

Akademiets preses Kirsti Strøm Bull annonserte prisvinnerne i dag 25. mars. De to amerikanske matematikerne vil motta Abelprisen fra H.M. Kong Harald under en seremoni Universitetets Aula i Oslo 19. mai, opplyser Vitenskapsakademiet på sine nettsider..

Matematiske giganter

John F. Nash Jr. er 86 år gammel og tilbrakte sin karriere ved Princeton University og Massachusetts Institute of Technology. Louis Nirenberg er 90 år og arbeidet ved Courant Institute of Mathematical Sciences ved New York University. Selv om de ikke samarbeidet formelt om noen artikler, hadde de stor innflytelse på hverandre i 1950-årene. Resultatene av deres arbeid merkes sterkere i dag enn noen gang tidligere.

Nash og Nirenberg er to av det 20. århundres giganter innen matematikken. De er anerkjent for sine bidrag til feltet partielle differensialligninger, som er ligninger som omfatter endringsrater og som opprinnelig ble utarbeidet for å beskrive fysiske fenomener. Men som vist av Nash og Nirenberg, er de også nyttige for å analysere abstrakte geometriske objekter. Abelkomiteen skriver: “Deres gjennombrudd har utviklet seg til anvendelige og robuste teknikker, som nå er sentrale redskaper for studiet av ikkelineære partielle differensialligninger. Deres innflytelse kan merkes i alle grener av teorien.”

I 1950-årene beviste Nash viktige teoremer om partielle differensialligninger som av hans fagfeller er ansett som hans dypeste arbeid. Utenfor matematikken er imidlertid Nash best kjent for en artikkel han skrev om spillteori, matematikken for beslutningstaking, som til slutt gjorde at han i 1994 fikk Nobelprisen i økonomi, og som er tillagt stor vekt i filmen om ham fra 2001, A Beautiful Mind.

Feiret karriere

Nirenberg er født i Canada og har hatt en av de lengste og mest feirede karrierene innen matematikk. Han har frembrakt betydelige resultater helt frem til 70 års alder. Til forskjell fra Nash, som skrev sine artikler alene, foretrakk Nirenberg å samarbeide med andre, slik at over 90 prosent av artiklene hans er skrevet i fellesskap med andre. Mange resultater innen elliptiske partielle differensialligninger er oppkalt etter ham og hans samarbeidspartnere, som Gagliardo–Nirenberg-ulikheter, John–Nirenberg-ulikheten og Kohn–Nirenberg-teorien om pseudodifferensialoperatorer.

“I stedet for å være begrenset til løsningen av de problemene de ble skapt for å løse, har resultatenevist av Nash og Nirenberg blitt svært nyttige redskaper med bred anvendelse i ytterligere sammenhenger,” skriver Abelkomiteen.

Prisbelønte matematikere

Begge prisvinnerne har fått mange fremstående priser. I tillegg til å bli tildelt Nobelprisen i økonomisk vitenskap, har Nash vunnet John von Neumann Theory Prize (1978) og Steele Prize for a Seminal Contribution to Research fra American Mathematical Society (1999). Nirenberg har fått Bôcher Memorial Prize (1959) fra American Mathematical Society, den første Crafoord-prisen tildelt av Det kongelige svenske vitenskapsakademiet (1982), Steele Prize for Lifetime Achievement fra American Mathematical Society (1994) og for sitt livsverk fikk han den første Chern Medal fra Den internasjonale matematiske union og Chern Medal Foundation (2010).

Les mer om Abelprisen og vinnerne av årets Abelpris 

Publisert 25. mars 2015 12:56 - Sist endra 25. mars 2015 12:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere