Ida får selskap - Milliongave sikrer Naturhistorisk museum unik fossilsamling.

I 2007 kjøpte Naturhistorisk museum Ida, verdens eldste, komplette apeskjelett. Nå har museet fått penger til å kjøpe inn ytterligere tretti spektakulære fossiler fra Messel, området hvor Ida ble funnet.

FIKK PENGER TIL  FOSSILER:  Gavesjef i Sparebankstiftelsen DNB Sissel Karlsen overrekker en gavesjekk på tre millioner kroner til paleontolog Jørn Hurum.

Foto: Grethe Tidemann

Den store nyheten sprakk på familiearrangementet på Geologisk museum søndag 1. mars. Etter paleontolog Jørn Hurums foredrag om dinosaurer og fossiler, trår gavesjef i Sparebankstiftelsen DNB, Sissel Karlsen, fram.

Hun forteller om et svært inspirerende møte med Naturhistorisk museum og Jørn Hurum i januar, fulgt av en søknad som røper at museet har fått tilbud om å kjøpe en eksepsjonell samling bestående av tretti  47 millioner år gamle fossiler fra Messel i Tyskland, stedet hvor Ida, museets berømte apeskjelett, kommer fra.

– Det vi falt for i denne søknaden, i tillegg til selve prosjektet, er det sterke engasjementet personalet, med Jørn Hurum i spissen, har for sitt arbeid. De evner både å drive seriøs forskning på internasjonalt nivå, samtidig som de formidler naturvitenskap til barn på en strålende måte, opplyser gavesjefen blant annet, før hun overrekker en sjekk på tre millioner kroner til paleontolog Jørn Hurum.

Idas venner

– Vi har fått penger til å kjøpe alle vennene til Ida. Jeg er kjempeglad, stråler Jørn Hurum etter gaveoverrekkelsen.

– Nå kan vi virkelig fortelle historiene om verdenen rundt Ida, sier han og bobler nesten over av entusiasme.

– Noen av fuglefossilene har fjær, tenk, nesten 50 millioner år gamle fjær!

Samlingen som museet har fått penger til å kjøpe, inneholder ifølge Hurum, tretti hovedobjekter av ypperste kvalitet, i tillegg til en rekke mindre fossiler som insekter blader og kvister.

Jørn Hurum forteller om en stor krokodille på godt over én meter, om slanger og skilpadder og en trelevende skapning som i dag er utdødd. Dyret ligner et ekorn, men er det ikke. Blant de flotteste fossilene i samlingen er også noen store, gjeddeaktige fisker. Mange av fossilene er i likhet med apejenta Ida, bevart med avtrykk av hud, hår og rester av mageinnhold.

Idas verden

Tenk deg en varm og fuktig jungel med primater i trærne og krokodiller i vannet. Hester på størrelse med sauer blir jaktet på av tre meter høye strutselignende fugler med ørnehoder. Slik beskriver Naturhistorisk museum livet i Messel for 47 millioner år siden.

Fossilforekomsten i Messel like ved Frankfurt i Tyskland var den første som kom inn på UNESCOs verdensarvliste og forekomsten betraktes i dag som en av verdens viktigste. .

Fossilene fra Messel kaster lys ikke bare over leveforholdene i og rundt en innsjø for 47 millioner år siden. Ved å sammenligne fossilene fra Messel med eldre og yngre funn fra Europa og andre deler av verden, får forskerne også vite mer om hvordan livet, landskapet og klimaet har endret seg på jorda.

Bildet viser en av Esther van Hulsens tegninger i  barneboken om apejenta Ida.

 

 

Starten på det moderne livet

– Det spennende med denne perioden, som kalles ecocen, er at den representerer starten på det moderne livet. Det er på denne tiden vi finner de første flaggermusene, de første hestene, hakkespettene, mårdyrene og de første moderne slangene og primatene, forteller Hurum.

– Samlingen inneholder også et lite, rottelignende dyr. Det er en av de første ordentlige gnagerne vi kjenner til. Det er kjempekult!

Fossilene er ferdig preparert og konservert og kan brukes direkte i utstillinger. At de i tillegg til å være vitenskapelig interessante, også er vakre, er ifølge Hurum et ekstra pluss når kunnskapen om livet i Messel på Idas tid skal formidles.

– Fossilene er så komplette og så godt bevart at det er vanskelig å tro at de faktisk er 47 millioner år gamle, sier han.

Den siste samlingen

Det er ca. et halvt år siden museet fikk tilbud om å kjøpe samlingen. Jørn Hurum beskriver det som en unik mulighet.

– Tyske museer har de siste tretti årene kjøpt opp alle de andre private samlingene av fossiler fra Messel. Objektene Naturhistorisk museum har fått tilbud om å kjøpe, er en del av den siste store, private samlingen fra området som noen gang vil bli lagt ut for salg, sier han.

– Forekomstene er fredet av Unesco, og mulighetene for å erverve fossiler fra området i framtiden, vil også være sterkt begrenset, legger han til.

 

UNIK MULIGHET: Vår samling av fossiler fra Messel vil bli en av de største utenfor Tyskland. Nå kan vi vise hele økosystemet rundt apejenta Ida, slår paleontolog Jørn Hurum fast. Gavesjef Sissel Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB ser fram til å se samlingen utstilt i 2016.

«Best of - utstilling» i nabobygningen

Men når får publikum anledning til å se de nye fossilene? Geologisk museum er i disse dager i ferd med å stenge dørene i påvente av en større rehabilitering av den gamle bygningen.

Jørn Hurum forteller at de flotteste utstillingsobjektene på Geologisk museum vil bli utstilt i en egen sal på Zoologisk museum fra januar 2016.

– Fossilene fra Messel vil bli en del av denne utstillingen, forsikrer han.

Men virkelig spektakulært blir det først når objektene om noen år får sin plass i rehabiliterte og moderniserte utstillingslokaler.

I den planlagte utstillingen om menneskets utvikling, vil Ida få en naturlig, sentral plass. En del av Messel-fossilene skal supplere Ida ved å vise hele økosystemet rundt henne. De resterende fossilene vil passe som hånd i hanske i utstillingen «Livets historie», konstaterer Jørn Hurum.

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 1. mars 2015 17:13 - Sist endra 1. mars 2015 20:28

Gratulerer til dere på Naturhistorisk museum!

Banker med egne Gavesjefer er tingen.

Mvh

Reidar Andersen

Direktør NTNU Vitenskapsmuseet

reidara@ntnu.no - 5. mars 2015 09:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere