Dronning Sonja og dronning Margrethe stiller ut sammen på Baroniet Rosendal

12.juni åpner utstillingen "Fra fjell og kyst" med kunstverk av to dronninger.

UiOs SLOTT PÅ VESTLANDET: Baroniet Rosendal stod ferdig i 1665.

Foto: Ola Sæther

Deres Majesteter dronning Margrethe og dronning Sonja stiller for første gang ut sine kunstverk i en felles utstilling, melder Baroniet Rosendal i en pressemelding.

Utstillingen har fått tittelen "Fra fjell og kyst", og de to dronningene vil være tilstede under utstillingsåpningen 12. juni.

Dronning Margrethe og dronning Sonja er kunstnere med hvert sitt særegne uttrykk. Begge er inspirert av naturen, og utstillingen som vil inneholde flere nye kunstverker, vil avspeile dette i samspillet med deres ulike kunstuttrykk, lover Baroniet.

Den felles utstillingen av de to Dronningenes kunstverker er hovedarrangementet i Jubileumssesongen 2015, og vil bli stående til 6. september.

Norges eneste baroni

Norges rikeste arving Karen Mowat giftet seg i 1658 med den danske adelsmannen Ludvig Rosenkrantz.

På den gamle adelige setegården Hatteberg fikk de i perioden 1660- 65 bygd sitt lille slott som de kalte Rosendal.

I 1678 opphøyet kong Christian V av Danmark-Norge godset til baroni – det eneste i Norge.

Det er i dag Universitetet i Oslo som gjennom Den Weis-Rosenkroneske Stiftelse, har eier- og forvaltningsansvaret for Slott, hage, park og et omfattende kulturlandskap mellom fjord, fonn, fjell og fossefall.

Baroniet Rosendal er i dag et levende kultursenter og et av Vestlandets viktigste turistmål.

 

350 årsjubileum

- Baroniet Rosendal er et viktig symbol på de sterke kulturelle og historiske båndene mellom Danmark og Norge. Det at dronning Margrethe og dronning Sonja har takket ja til å ha utstilling sammen her til sommeren, opplever vi som et eventyr. En større begivenhet og feiring av Slottet Rosendal sitt 350-årsjubileum kunne vi jo ikke drømme om, sier direktør for Baroniet Rosendal, Anne Grete Honerød.

Også Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo og leder for jubileumskomiteen, uttaler seg i pressemeldingen.

- Baroniet Rosendal er en del av vår felles dansk-norske historie, og for Universitetet i Oslo er det en stor ære at de to dronningene holder sin første felles utstilling på Slottet Rosendal, sier rektor.
 

 

Publisert 26. mars 2015 17:13 - Sist endra 26. mars 2015 17:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere