Varsler stortingsmelding om utdanningskvalitet

- Det er tradisjon for at forskning har høyere status enn undervisning. Slik bør det ikke være, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Nå varsler han en egen stortingsmelding om utdanningskvalitet.

KVALITET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ber om en stortingsmelding om studiekvalitet.

Foto: Ola Sæther

Stortingsmeldingen om fusjoner i sektoren legges frem for Stortinget denne våren. Bakgrunnen er et uttalt behov for mer robuste fagmiljøer mange steder i landet.

– Mer robuste fagmiljøer er en forutsetning for å kunne tilby utdanninger av god kvalitet, men det alene er ikke nok. Derfor vil vi utarbeide en egen stortingsmelding om andre tiltak som er nødvendige for å øke kvaliteten på utdanningene våre, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Karaktervariasjon
Det er kvalitetsutfordringer i sektoren, mener statsråden. Det er høyt frafall og studentene bruker for lang tid på å gjøre seg ferdig med graden. Det er en ulik praksis blant institusjonene på karaktersetting. Det gjør det vanskelig å sammenligne utdanningskvalitet, sier Røe Isaksen, ifølge På Høyden.

Statssekretær Bjørn Haugstad kom med en liten advarsel på tampen av høringskonferansen om finansiering av universitetene og høyskolene i Oslo i går: Demografien viser at veksten av nye kull snart vil stoppe opp, og at det om få år blir færre ungdommer å konkurrere om. Det vil skjerpe konkurransen, særlig for programmer og institusjoner som allerede sliter. Det kan bli flere konkurransearenaer utover Sentre for fremragende utdanning.

Nok et signal
Det er flere studieprogrammer som ikke holder mål, ifølge politisk ledelse. Det er store kvalitetsforskjeller innen samme studieprogram på ulike institusjoner, og for dårlig ledelse av studieprogrammer noen steder.

En stortingsmelding om utdanningskvalitet er et ytterligere signal til enkelte institusjoner om å kjenne sin besøkelsestid i et nytt landskap for universitets- og høgskolesektoren.

Emneord: Studentsaker, Studentforhold, Universitetspolitikk Av Tor H. Monsen i På Høyden
Publisert 3. feb. 2015 16:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere