Barnebok om 428 millioner år gammel sjøskorpion - kunst og vitenskap i skjønn forening

«På en øde strand ligger en gammel sjøskorpion. Han er skadet, og har ikke lenge igjen å leve». Slik begynner den siste boka i serien om tre av de mest verdifulle utstillingsobjektene på Naturhistorisk museum.

UBEGRIPELIG LENGE SIDEN: For 428 millioner år siden var livet på jorda så annerledes at det er vanskelig å forestille seg.

Først kom boka om Ida, apejenta som levde for 47 millioner år siden. Så kom boka om monsterøglene som levde i havet for 147 millioner år siden. I disse dager lanseres "Sjøskorpionen på Ringerike".

I denne boka tar forfatterne Jørn Hurum og Torstein Helleve leserne med enda lenger tilbake i tid. For 428 millioner år siden var det enda bare noen få livsformer som hadde vent seg til å leve på land, men under havflaten krydde det av liv.

Jørn H. Hurum er professor i virveldyrpaleontologi ved Naturhistorisk museum, mens Torstein Helleve er kommunikasjonsleder på museet.

Som «Ida» og «Monsterøglene på Svalbard» er «Skjøskorpionen på Ringerike» illustrert av kunstneren Esther van Hulsen. De to førstnevnte sikret henne nominasjoner til Kulturdepartementets pris for beste illustrasjoner til barnebok. «Illustrasjonene gjenskaper livet i havet i store, våte bilder der lyset reflekterer et helt register av blåfarger, og der øglenes bevegelser får det til å boble, bruse og sprute på boksidene», skrev komiteen blant annet om «Monsterøglene på Svalbard».

 

FORMIDLING I FORSKNINGSFRONTEN: Barneboken om Monsterøglene på Svalbard ble gitt ut samme dag som de vitenskapelige artiklene fra utgravningene ble publisert.

Lykketreff

Kunstneren og de to forfatterne beskriver samarbeidet som et lykketreff.

– Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av dyr og har arbeidet mye med dyr både som kunstner og som illustratør. Da jeg i 2010 tok kontakt med Jørn Hurum, var det fordi jeg lenge hadde syslet med tanken om å lage bilder av forhistoriske dyr, forteller van Hulsen.

Jørn Hurum hadde på sin side begynt å planlegge en barnebok om Ida, og var fast bestemt på at han ikke ønsket å bruke forlagenes egne illustratører.

– De fleste lager elendige tegninger. Maleriene og tegningene til Esther har en helt annet kvalitet, sier Hurum.

Hos forlaget Cappelen Damm har de tre fått frie tøyler til å utforme bøkene akkurat slik de har ønsket. Esther van Hulsen er ansvarlig for illustrasjoner og design i samarbeid med Martha Kalma, Jørn Hurum representerer kunnskapen og forskningen som ligger til grunn, mens Torstein Helleve er den som har meislet ut tekstene.

FORHISTORISKE IKONER: Med boken «Sjøskorpionen på Ringerike», avrunder Esther van Hulsen, Jørn Hurum og Torstein Helleve, barnebokserien om museets flotteste, forhistoriske utstillingsobjekter.

Tredelt

«Sjøskorpionen på Ringerike» følger samme mal som de to forutgående bøkene. Første del forteller om livet til sjøskorpionen fra han kryper ut av egget til katastrofen kommer i form av et kraftig jordskjelv, og den døde sjøskorpionen driver opp på land. Sakte blir han dekket av sand, og til slutt blir det så tungt at sanden blir presset sammen til sandstein og sjøskorpionen blir til et fossil.

Andre del presenterer faktaene og forskningen bak fortellingen. Hvordan gikk det til da fossilet ble funnet, og hva vet egentlig forskerne om livet på jorda for 428 millioner år siden?

Siste del av boka er en aktivitetsdel der barna selv kan tegne og fabulere rundt det de har lært.

Mens språket i fortellingen er nærmest poetisk, holder faktadelen en nøktern og humoristisk tone.

«En høstdag i 1909 var professor Johan Kjær og kona hans Elise Clementine på Rudstangen ved Tyrifjorden nordvest for Oslo. Kjær var i ferd med å forlate området da Elise Clementine ropte at hun hadde funnet noe merkelig. «Jeg tror det er en fisk i denne steinen», sa hun. Særlig, tenkte professoren. Men han gikk likevel bort for å se, og kunne nesten ikke tro sine egne øyne.»

Sensasjonelle funn

Inni den røde steinen så han et hvitt fiskefossil. Allerede samme dag fant Kjær flere fossiler, og han fortsatte å grave helt til steinlagene var tomme en gang i 1913. Den største oppdagelsen gjorde han 20. juni i 1911. Senere skriver han om funnet: «Da en stor plate ble kilt ut og veltet rundt, oppdaget man den store sjøskorpionen, et digert best på over 70 cm med sine veldige klør utstrakt i naturlig stilling. Som den lå der ennå glinsende av stenens fuktighet, så den nesten levende ut, og man ventet at den neste øyeblikk ville reise seg fra sin stenkiste, hvor den hadde hvilt i hundrer av millioner år, og krype ut i sjøen, som blinket noen få meter borte».

Sjøskorpionen beskrives som et av verdens vakreste fossiler, men utgravingene på Ringerike avdekket også andre sensasjonelle objekter.

– Noen av de eldste fiskefossilene som viser hvordan en primitiv hjerne ser ut hos et virveldyr, er funnet på Ringerike. Her ser vi også noen av verdens første funn av arter med brystfinner, det vil si starten på lemmer, forteller Hurum.

 

VITENSKAPELIG KORREKT: Alle innsekter, planter og dyr i boken om Ida er basert på fossilfunn fra Messel, området der Ida, verdens eldste komplette apeskjelett, ble funnet

Positive kritikker

Første mars skal boken om sjøskorpionen lanserer på Naturhistorisk museum. Esther van Hulsen og de to forfatterne er spent på mottakelsen.

– Om apejenta Ida vet vi så mye at historien nesten skrev seg selv. Å lage en historie om sjøskorpionen har vært litt mer utfordrende, røper Helleve som debuterte som barnebokforfatter med boken om Ida.

Kritikkene av «Ida» og «Monsterøglene på Svalbard» har vært utelukkende positive. Boken om Ida er oversatt til fransk, kinesisk, russisk og nederlandsk og vil i løpet av sommeren bli oversatt til japansk. I Frankrike er Ida blitt tildelt to ulike priser som beste vitenskapelige barnebok.

Hvilken aldersgruppe bøkene passer for, synes de tre er litt vanskelig å svare på.

– Ida og Monsterøglene på Svalbard er blitt presentert som månedens bok i Barnas bokklubb både i kategorien to til seks år og i kategorien seks til tolv. Forlaget syntes det er vanskelig å kategorisere bøkene, fordi de kan fungere både som klassiske billedbokfortellinger og som faktabøker, sier Hurum.

Også de aller minste vil ha glede av bildene i bøkene. Faktadelen retter seg mot litt større barn, og til alle andre som ønsker å lære mer om fossiler, om livet på jorda for mange millioner år siden, og ikke minst om hvordan alt liv på jorda stammer fra andre former for liv som levde før oss.

Visste du for eksempel at de eldste sporene etter liv er 3,5 milliarder år gamle?

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 16. feb. 2015 05:00 - Sist endra 16. feb. 2015 10:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere