- Personalpolitikken er til hinder

– Personalpolitikken er til hinder for kvalitet, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

VIL ENDRE OPPRYKK: Statsråd Torbjørn Røe Isaksen vil endre reglene for opprykk til professorkompetanse.

Foto: Ola Sæther

Torbjørn Røe Isaksen vil reformere personalpolitkken på landets universiteter og høyskoler. Dette er et av virkemidlene for å fremme kvalitet og bidra til flere verdensledende miljøer i Norge.

– Det bør bli snarere regelen enn unntaket at internasjonale toppforskere søker seg til norske institusjoner, sa statsråden ved åpningen av årets Kontaktkonferanse i Oslo i dag, melder På Høyden.

Han varsler tre endringer innenfor rekruttering og personalpolitikk:

Innstegsstillinger: Det er allerede en prøveordning med «tenure track»-stillinger - midlertidige vitenskapelige stillinger for talentfulle forskere med uttalt mål om fast ansettelse ved oppnåelse av høy vitenskapelig kompetanse.

Sektoren har nå gitt sine høringsuttalelser. Det skal bli enklere å ansette fast forskere med ekstern finansiering. Dette er særlig aktuelt for UiB, som i samarbeid med Bergens forskningsstiftelse rekrutterer på denne måten, og hvor avtalen er at forskerne skal få fast jobb ved universitetet ved oppfylt professorkompetanse.

En fersk evalueringsrapport om Bergens forskningsstiftelse konkluderte med at usikkerhet omkring dette, kan bidra til å svekke attraktiviteten for fremragende forskere.

Statsråden vil endre reglene for opprykk til professorkompetanse. Det skal bli slutt på «shopping» av kompetansevurderinger, ved at forskere søker professorstillinger på andre institusjoner, uten å være reelle søkere - for så å kreve opprykk på egen institusjon.

Han vil også avgrense fortrinnsretten - ved at midlertidige ansatte på egen institusjon har krav på en ledig stilling foran eksterne. Dette er til hinder for rekruttering av bedre kvalifiserte, mener statsråden.

Det er en utfordring for universitetene å finne passende, likt arbeid for forskere i en meget spesialisert forskningsverden i dag.

Tiltakene vil skape debatt. Forskerforbundets Petter Aaslestad er provosert, og mener det er en frekk påstand at dagens personalpolitikk er til hinder for kvaliteten på forskning og undervisning, i følge Dagsavisen.

Ønsker mer fokus på kvalitet

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO, Anders Kvernmo Langset er bekymret for at strukturmeldingen fokuserer for lite på kvalitet.

 –Vi er bekymret for at prosessen nå handler mer om hvilke institusjoner som skal sammenslås, i stedet for å handle om kvalitet. Vi er i utgangspunktet positive til prosessen og mener det er nødvendig med strukturendringer, men det er viktig for oss at det er kvalitet som er førende. Større institusjoner er ikke nødvendigvis bedre i seg selv, det er fagmiljøene som er det sentrale, sier Anders Kvernmo Langset i en pressemelding. Han viser også til hva statsråd Torbjørn Røe Isaksen sa for ett år siden.

"Vi skal ikke starte strukturarbeidet med å tegne kartet. Først vil vi sette tydelige kvalitetskrav, så vil strukturen i høyere utdanning følge av disse standardene." (Torbjørn Røe Isaksen 14/1-2014).

Norsk studentorganisasjon etterlyser både de tydelige kvalitetskravene og hvilke standarder som skal følges i strukturarbeidet.

– NSO opplever at kartet nå blir tegnet uten at det er tydelig hva disse kvalitetskravene og standardene er. Dette skal ikke være NM i fusjon, men gjøre kvaliteten på utdanningene og forskningen bedre. Da må vi løfte blikket og stille spørsmålet: Hva kan vi gjøre for at utdanningen og forskningen på vår institusjon skal bli mest mulig?, sier Langset.

NSO mener at det heller ikke alltid er fusjoner mellom hele institusjoner er løsningen, men heller det å flytte et eller flere fagmiljø fra en institusjon til en annen.

– Vi må i større grad tenke på å bygge de gode fagmiljøene. Problemet i dag er at for mange driver med det samme.

– Da må institusjonene i større grad være klare til å gi bort de utdanningene som ikke er prioriterte og som havner utenfor den faglige profilen, istedenfor å kun tenke fusjon eller ikke mellom hele institusjoner. Dette ville bidra til å sikre reell arbeidsdeling, sier Langset. (Oppdatert kl, 14.27).

Se direktesendingen fra kontaktkonferansen her:

https://www.regjeringen.no/nb/aktuelt/kontaktkonferansen-2015/id2361764/

 

Emneord: Univerrsitetspolitikk, Forskningspolitikk Av Tor H. Monsen i På Høyden
Publisert 20. jan. 2015 12:31 - Sist endra 18. jan. 2016 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere