Hjem til Iran

Hamideh Kaffash reiste i går morges hjem til Iran i påvente av en rettssak mot norske myndigheter. Universitetsavisa fulgte avskjedsrunden på NTNU.

AVSKJEDEN: Kommunikasjonsdirektør Christian Fossen ved NTNU mener iranerne fortjener ros for engasjementet de har vist i kampen for sine rettigheter. Han ga Hamideh Kaffash en CD som avskjedsgave. I bakgrunnen står Babak Khalaghi som etter å ha klaget på UDIs første avgjørelse nå har fått innvilget oppholdstillatelse.

Foto: Kristoffer Furberg, Universitetsavisa

Etter nesten et år i Norge der de siste fire månedene har gått med til å kjempe mot myndighetene, satte NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash seg på flyet til Teheran i går morges.

Den siste lunsjen

Kaffash har stått i fronten for kampanjen mot det mange mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater i Norge. Selv om UDI har snudd i flere saker der de først har gitt avslag på oppholdstillatelse, fikk Kaffash avslag nummer to tidligere i høst. Bakgrunnen for avslagene er utlendingsforskriftens bestemmelser som omhandler forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran. Noen har fått bli, andre er kastet ut. Stipendiaten forsker på reduksjon av CO2 i ferromangan- og aluminiumsproduksjon ved NTNUs Institutt for materialteknologi.

Nå venter hun på en endelig avgjørelse fra Utlendingsnemda. Da skal saken etter planen gå til rettsvesenet. I mellomtiden reiser Kaffash hjem til familie og venner i Iran, skriver Universitetsavisa.

Fredag tok hun farvel med kolleger og venner på NTNU.

I kantina i Kjelhuset møtte instituttleder Jostein Mårdalen, veilederne Merete Tangstad og Ragnhild Aune, HR-konsulent Hilde Martinsen Nordø og Kaffash' medstipendiat Babak Khalaghi til lunsj.

Gavedryss

Da lunsjen var ferdig fikk blant annet Kaffash og Khalaghi en gave av instituttleder Mårdalen. De to satte stor pris på den engelskspråklige boken med trondheimsbilder.

- Hvis du kommer tilbake, vil denne være til stor nytte for å bli bedre kjent. Hvis du ikke kommer tilbake håper jeg den kan være et fint minne om Trondheim, sa Mårdalen.

Videre tok Kaffash fatt på en avskjedsrunde på campus. Også kommunikasjonssjef Christian Fossen hadde en gave i form av en CD med det han omtalte som lyden av NTNU. Kathrine Vangen ved International researcher support ga den iranske stipendiaten et ullteppe fra Røros.

Vil tilbake

- Jeg er imponert over hvor modige de iranske stipendiatene har vært. De har virkelig kjempet for sine rettigheter og fortjener ros for å ha greid å skape oppmerksomhet om saken over hele verden. De er valgt som stipendiater ved NTNU fordi de er beste kandidatene. Vi håper myndighetene finner ut at de kan få oppholdstillatelse. Samtidig håper vi prosedyrene blir endret slik at vi slipper slike saker igjen, sier Fossen til Universitetsavisa.

Selv er Kaffash klar på at reisen til Iran kun er en pause. Hun skal tilbake til Norge for å ta saken til retten og fullføre doktorgraden ved NTNU.

 

 

Emneord: Universitetspolitikk, Forskningspolitikk, Internasjonalisering, Iran Av Kristoffer Furberg i Universitetsavisa
Publisert 16. sep. 2014 10:20 - Sist endret 16. sep. 2014 10:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere