- Viser at UiO har internasjonalt ledende forskningsmiljøer

- Plasseringen viser at vi har mange internasjonalt ledende forskningsmiljøet og et godt utgangspunkt for å bli enda bedre. Det sier rektor Ole Petter Ottersen etter at UiO ligger på 69- plass på Shanghai-rankingen over verdens beste universiteter. 

TOPPFORSKNINGSMILJØER: Rektor Ole Petter Ottersen mener at UiOs 69- plass på Shanghai-rangeringen viser at UiO har flere internasjonalt ledende forskningsmiljøer. 

Foto: Ola Sæther

Det var rett før helga årets resultater på Shanghai-rangeringen over verdens beste universiteter ble kunngjort.  UiO tangerte fjorårets 69.-plass,og ligger dermed blant verdens en prosent beste universiteter.  I Norden ligger UiO på fjerdeplass, mens det tar en 21.-plass i Europa. NTNU og UiB havner på plassene mellom 201 og 300. UiO-rektor Ole Petter Ottersen er like kritisk som alltid til slike målinger, og påpeker at rangeringene bare måler deler av den virksomheten et universitet driver med. 

- Måler ikke hele universitetet

- Rangeringene måler jo bare en del av alt det et moderne universitet driver med og presser institusjoner med svært ulik profil inn i en og samme skala. Så vi er alltid kritiske til slike rangeringer. Sammenlignet med Shanghair-angeringen og andre «lineære» rangeringer er den nye europeiske rangeringen U-Multirank bedre egnet til å gi institusjonene tilbakemeldinger om hvordan de lykkes innenfor sine satsingsområder, sier Ole Petter Ottersen.  Han understreker at Shanghai-rankingen legger vekt på forskning,og ikke på formidling og innovasjon og arbeidet for å skape god kvalitet på utdanningen. 

- Det Shanghai-rangeringen vektlegger, er forskning, og synliggjør ikke alt det arbeidet vi gjør innenfor formidling og innovasjon, og alt det arbeidet vi gjør for å styrke utdanningskvaliteten. Det dannelsesprosjektet som universitetene skal forvalte, er heller ikke evaluert. Det Shanghai-rangeringen sier noe om, er individuelle prestasjoner og hvor godt institusjonene lykkes i å bygge opp sterke forskningsmiljøer.

Viktig innspill i forskningspolitikken

Etter hans mening er Shanghai-rangeringen svært aktuell akkurat nå fordi den kommer på et tidspunkt da regjeringen har et uttalt mål om å sette  Norge enda sterkere på kartet innen forskning.  

- Slik sett er rangeringen interessant, fordi den spiller direkte inn til regjeringserklæringens ambisjon om å etablere flere internasjonalt ledende forskningsmiljøer i Norge. Det er over 22 000 universiteter i verden, avhengig av hvilke kriterier man bruker. Når vi kommer på 69. plass i verden og blant de 20-25 beste i Europa så plasserer vi oss godt innenfor den beste prosenten. Plasseringen viser at vi har mange internasjonalt ledende forskningsmiljøer og et godt utgangspunkt for å bli enda bedre, synes Ottersen.  

- UiO skal bli enda bedre

Han viser også til at UiO nylig har fått råd om hva det bør gjøre for å få fram enda bedre forskningsmiljøer. 

 
- Vi har nettopp fått en rekke anbefalinger fra vårt internasjonale strategiske råd. Disse skal nå diskuteres i styret og internt i organisasjonen, nettopp med sikte på at UiO skal leve opp til sine ambisjoner og bli enda bedre til å dyrke fram og tiltrekke seg fremragende forskningsmiljøer, slår han fast.

- Norge bør ligge nær verdenstoppen i forskning og høyere utdanning

Ottersen mener dagens finansieringssystem ikke er godt nok. 

- Samtidig er tiden overmoden for en endring i finansieringssystemet, slik at dette belønner den kvaliteten som Shanghai-rangeringen legger vekt på. Vi har store forventninger til regjeringens nyoppnevnte ekspertutvalg for finansiering og til regjeringens oppfølging av de rådene dette utvalget vil komme med. Med sine ressurser og utfordringer bør Norge ligge nær verdenstoppen i forskning og høyere utdanning. Våre rammevilkår må da være de aller beste. Det nytter det ikke å gå to skritt fram her i Norge når resten av verden løper, mener Ole Petter Ottersen. 
 

Les også denne artikkelen:

UiO - best i Noreg og på fjerdeplass i Norden

Emneord: Forskningspolitikk, Universitetspoltikk, Rangeringer, Internasjonalisering Av Martin Toft
Publisert 18. aug. 2014 01:02 - Sist endret 18. aug. 2014 01:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere