UiO-forskere deltar i maratonsending om Grunnloven

Norgeshistoriens lengste forskermaraton TV-overføres fra Eidsvollsbygningen 9. til 10. mai. Forskere presenterer grunnlovshistorien og dens virkning fram til i dag. Sendingen starter  i dag  kl. 18 i NRK 2 og tar slutt 24 timer senere.

DELTAR I FORSKNINGSMARATON: - Dette er en helt nye måte å drive forskningsformidling på., sier Ola Mestad, jussprofessor  ved UiO og leder for Forskningsrådets komité for grunnlovsjubileet. (Arkivfoto: Ola Sæther)

– Dette er en helt unik måte å drive forskningsformidling på. Jeg har ikke hørt om at andre forskere har vært med på noe lignende. Med "1814 på 24 timer" når vi ut med helt nye forskningsresultater til alle som er interessert samtidig, sier Ola Mestad, jussprofessor  ved UiO og leder for Forskningsrådets komité for grunnlovsjubileet.

Kommunikasjon en hovedpilar

Forskningsrådet står bak en forskningssatsing for grunnlovsjubileet. Åtte prosjekter innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og juss har siden 2009 fått til sammen 40 millioner kroner. Målet har vært å la ny kunnskap prege jubileet. En av hovedpilarene i denne satsingen har derfor vært kommunikasjon av forskningen. Resultatet er over 20 bøker og en lang rekke arrangementer rundt i Norge og utlandet, melder Forskningsrådet på sine nettsider.


Satsingen på kommunikasjon av forskningen topper seg nå med "1814 på 24 timer". Her har Forskningsrådet gått sammen med museet Eidsvoll 1814 og NRK for å formidle den nye forskningen og annen aktuell grunnlovsforskning til et bredt publikum. 50 forskere fra ulike fag vil dele sin kunnskap med seerne for å gi et oppdatert og helhetlig bilde av 1814 og grunnlovshistorien fram til i dag.

Grunnlov med internasjonalt perspektiv

– Den nye forskningen setter i større grad enn tidligere den norske grunnloven inn i et internasjonalt perspektiv. 1814 var et resultat av Napoleonskrigene og har gitt fred i Norden i 200 år. Samtidig som Europa gikk i en reaksjonær retning fikk Norge en moderat revolusjonsgrunnlov som la grunnlaget for senere demokratisk utvikling. Og i dag er dilemmaene for demokratiet i høyeste grad internasjonale, sier Mestad.

Les mer på Forskningsrådets sider.

Emneord: Juss, Forskningsformidling
Publisert 9. mai 2014 16:09 - Sist endret 12. mai 2014 14:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere