Unge talenter skal lettere få faste stillinger

300 unge talenter skal lettere få faste stillinger i akademia enn i dag. Det er målet regjeringen har med et nytt lovforslag.

LETTERE: Det skal bli lettere for unge talenter å få faste undervisnings- og forskerstillinger, lover kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.(Arkivfoto)

Foto: UiO/Hans Fredrik Asbjørnsen

Det nye forslaget går ut på at unge talenter etter endt åremålsperiode vil ha krav på fast ansettelse, dersom vedkommende har oppfylt kravene som ble stilt ved ansettelsen.

Regjeringen innfører en prøveordning med 300 slike innstegsstillinger totalt i universitets- og høyskolesektoren, innenfor alle fagområder. Utdanningsinstitusjonene kan søke om å få benytte ordningen, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Dette er et viktig bidrag for å få gode, unge forskere fra utlandet og beholde talenter i Norge. Ordningen vil styrke institusjonenes muligheter til å rekruttere talentfulle, unge forskere og konkurrere om de beste kandidatene internasjonalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Positiv UiO-rektor

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), er positiv.

– Jeg synes departementet gjør et godt grep. Det er absolutt behov for nytenkning når det gjelder karriereveier i akademia. Denne ordningen bidrar til økt forutsigbarhet og at karriereveiene blir mer attraktive for dem som utdannes i Norge og for utenlandske forskere, sier han til Aftenposten.

Kritisk stipendiat

Stipendiat og universitetsstyremedlem Liv-Elisif Kaland er ikke like positiv. Hun tror ikke innstegsstillinger alene vil løse problemet med midlertidighet.

– Det blir ikke flere faste stillinger i den andre enden av dette, sier Kalland til Aftenposten.

Kunnskapsdepartementet understreker at ingen vil bli pålagt å delta i forsøket. Det følger derfor ikke penger til nye stillinger knyttet til forsøksordningen. Institusjonene vil få anledning til å prøve ut ordningen. Når de første kandidatene har gjennomført en periode med denne ansettelsesformen, vil ordningen bli evaluert. Det kan da bli aktuelt å innføre ordningen permanent. Kunnskapsdepartementet tar sikte på å ha ordningen på plass våren 2015.

Emneord: Universitetspolitikk, Forskningspolitikk, Studentforhold
Publisert 8. apr. 2014 15:40 - Sist endret 27. aug. 2020 15:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere