Russisk matematiker tildeles Abelprisen for 2014

Yakov Sinai (78) fra Princeton-universitetet i USA og Landau-instituttet for teoretisk fysikk ved Det russiske vitenskapsakademi  er tildelt Abelprisen for 2014. Det Norske Vitenskapsakademi begrunner tildelingen med  "hans vesentlige bidrag til dynamiske systemer, ergodeteori og matematisk fysikk».

FIKK ABELPRISEN:  Den russiske matematikeren Yakov Sinai ble tildelt Abelprisen for 2014 i dag.

Foto: Princeton University

Det var preses ved Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Chr. Stenseth,  som kunngjorde navnet på vinneren av Abelprisen 2014 i Oslo i dag, 26. mars. Yakov G. Sinai får overrakt Abelprisen av H.K.H. kronprins Haakon ved en prisseremoni i Oslo 20. mai. Prisen er på 6 millioner norske kroner.

Abelprisen er en anerkjennelse for bidrag av ekstraordinær dybde og innflytelse på de matematiske fagene, og har blitt utdelt hvert år siden 2003.

Yakov Sinai er en av 1900-tallets mest innflytelsesrike matematikere. Han har oppnådd en lang rekke banebrytende resultater innen teorien om dynamiske systemer, innen matematisk fysikk og innen sannsynlighetsteori. Mange matematiske resultater bærer hans navn, blant annet Kolmogorov–Sinai-entropi, Sinai-biljard, Sinai-vandringer, Sinai–Ruelle–Bowen-mål (SRB-mål) og Pirogov–Sinai-teori, skriver Vitenskapsakademiet i en pressemelding.

250 forskningsartikler på 50 år

Som hovedarkitekt bak de fleste forbindelsene mellom de to verdenene deterministiske (dynamiske) systemer og probabilistiske (stokastiske) systemer, nyter Sinai stor respekt i både fysikk- og matematikkretser. I de siste 50 årene har Yakov Sinai skrevet mer enn 250 forskningsartikler og en rekke bøker. Han har vært veileder for mer enn 50 ph.d.-kandidater.

 

Sinai har utdannet og påvirket en hel generasjon ledende spesialister innen sine forskningsfelt. Mye av forskningen hans har blitt et standardverktøy innen matematisk fysikk. Abelkomiteen uttaler: «Arbeidene hans hadde og har fremdeles en vidtfavnende og dyptgående innvirkning på både matematikk og fysikk og også på det alltid fruktbare samspillet mellom disse to områdene».

Priser og æresbevisninger

Yakov G. Sinai har mottatt mange høyt ansette internasjonale priser. I 2013 fikk han Leroy P. Steele-prisen for «Lifetime Achievement» fra American Mathematical Society (AMS). Andre priser omfatter Wolf-prisen i matematikk (1997), Nemmers-prisen i matematikk (2002), Henri Poincaré-prisen fra International Association of Mathematical Physics (2009) og Dobrushins internasjonale pris fra instituttet for informasjonsoverføring ved Det russiske vitenskapsakademi (2009).

 

Abelprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Valget av prisvinner er basert på innstillingen fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Det er den norske regjering som finansierer Abelprisen og arrangementer i forbindelse med utdelingen.

Emneord: Abelprisen, Realfag, Matematikk
Publisert 26. mars 2014 14:02 - Sist endret 26. mars 2014 14:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere