Skal bygge gigantisk islabyrint i Botanisk hage på Tøyen

Iskunstneren Peder Istad startet torsdag byggingen av en enorm isskulptur ved Tøyen hovedgård i Botanisk hage.

 

SPEKTAKULÆRT: Kunstneren Peder Istad og prosjektleder Jon Lønnve oppfordrer publikum til å komme og følge byggingen av islabyrinten i Botanisk hage.

– Til sammen vil vi bruke nesten 70 tonn is, forteller kunstneren Peder Istad.

Isen kommer fra Savalen ved Tynset hvor man ifølge kunstneren, "dyrker fram" Norges beste is. Det handler blant annet om å holde isen snøfri slik at den oppnår maksimal tykkelse og kvalitet.

Åpner jubileumsåret

– Med denne skulpturen markerer vi åpningen av 200-årsjubileet til Naturhistorisk museum, opplyser lederen for prosjektet, seksjonssjef Jon Lønnve.

Han forteller at det startet med en idé om en isbenk som utviklet seg til et ønske om et større prosjekt.

Peder Istad hadde lenge drømt om å lage en islabyrint.

– Da jeg fikk oppdraget, begynte jeg å lese hagehistorie og oppdaget til min store glede at hagelabyrinter var populære for 200 år siden. Nå er jeg svært lykkelig over å ha funnet den ideelle anledningen, sier kunstneren.

Sammen med elleve medarbeider vil han de kommende dagene arbeide nesten døgnet rundt med å bygge en skulptur av isblokker på tre til fire hundre kilo som skal lyssettes med led-belysning.

 

NORGES BESTE IS: Isen som skal brukes i labyrinten på Tøyen, er hentet fra Savalen ved Tynset.

Samarbeid med Tøyen skole

Onsdag 22. januar kommer en gruppe håndplukkede 6.-klassinger fra Tøyen skole for å legge siste hånd på verket. Elevenes oppgave blir å mure små isblokker med en blanding av vann og knust is. Disse skal elevene bruke til å bygge egne isskulpturer oppå de store isblokkene.

– For elevene blir byggingen av isskulpturene høydepunktet i en dag spekket med opplevelser på Tøyen, supplerer kommunikasjonsrådgiver for jubileumsåret Unni Irmelin Kvam.

Hun beskriver dagen som en del av et større samarbeidsprosjekt mellom museet og Tøyen skole rundt temaet is. Førstelektor ved museet Anne Birkeland har utviklet et undervisningsopplegg som handler om alt fra hvordan solas forhold til jorda påvirker klimaet på ulike deler av jorda, til spørsmål av mer praktisk art som hvorfor det er lurt å ha ull inn mot kroppen når det er kaldt.

Kakao og boller til alle

Lørdag 25. januar kl. 16 inviterer Naturhistorisk museum byens befolkning til Botanisk hage for å se den ferdige iskulpturen i all sin glans.

– Da serverer vi kakao og boller til alle besøkende, opplyser Kvam.

Hun håper publikum vil strømme til både under byggingen og for å se den ferdige skulpturen.

I perioden fram til 23. februar utvider museet åpningstiden i Botanisk hage fram til klokken 20 for å gi publikum mulighet til å se den lyssatte skulpturen på sitt vakreste.

Å følge endringene som skjer under smelteprosessen er også spennende, ifølge kunstneren Peder Istad, som er kjent blant annet for å ha laget isrosen på Slottsplassen i forbindelse med kongens 70-årsdag og istunneler i Juvassbreen.

Den ferdige skulpturen vil være matt, og så vil den gradvis bli blankere og blankere. Når smeltingen begynner, vil også lyssettingen endre seg.

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 16. jan. 2014 14:49 - Sist endret 17. jan. 2014 08:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere