– Hurra, nå blir vi synlige! Museum for universitet- og vitenskapshistorie har fått egne lokaler.

Museum for universitets- og vitenskapshistorie flytter i disse dager inn i lavblokka ved Frederikkeplassen.

I SMØRØYET: – Vi har lenge ønsket oss lokaler med plass til utstillinger, forteller Bjørn Vidar Johansen og Anne Vaalund i Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

Foto: Yngve Vogt

Museumsleder Bjørn Vidar Johansen og hans kollega Anne Vaalund er travelt opptatt med å pakke ut bøker. Humøret og arbeidslysten er på topp.

– Vi synger muntre sanger og gleder oss over å gjenoppdage bøker som har ligget nedpakket siden vi flyttet ut av Niels Henrik Abels hus og inn i midlertidige lokaler i sommer, humrer Vaalund.

– Dette representerer et stort løft for oss. Vi har lenge hatt et ønske om lokaler med bedre synlighet, og disse lokalene har stått øverst på ønskelisten. Vi er utrolig glade for at Eiendomsavdelingen har gitt oss aksept for denne løsningen, sier Bjørn Vidar Johansen.

Permanent utstilling

De nye lokalene til Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) er Postens gamle lokaler i lavblokka på Frederikkeplassen, bygningen hvor du i dag blant annet finner Akademika og Helsetjenesten. Her har museet fått to store rom og et lite kontor. Fra disse lokalene har museet også kort avstand til sine magasiner og arkiv i kjelleren i Lucy Smiths hus.

Det store rommet mot sentrum av lavblokka ønsker museet å bruke som utstillingslokale.

– Her planlegger vi en generell utstilling om universitetets historie, med vekt på utbyggingen av Blindern. Vi vil vise alle som ferdes på UiO, at de kommer til et universitet med en lang og rik historie, erklærer museumslederen.

Han vil invitere publikum inn ved å fjerne veggen inn mot hallen inne i lavblokka.

Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV)

MUV ble opprettet av Universitetsstyret i 2001. Museet skal formidle, dokumentere, bevare og bidra til økt kunnskap om universitets- og vitenskapshistorie ved Universitetet i Oslo (UiO).

MUV har et særlig ansvar for å fokusere på UiOs antikvariske bygningsarv.

Siden 2009 har MUV vært organisert som en egen enhet i Eiendomsavdelingen.

Nettstedet muv.uio.no er en sentral formidlingskanal, i tillegg til utstillinger, omvisninger og foredrag.

Museet har fram til 2014 ikke hatt et fast utstillingslokale.

MUV arbeider med ulike skriftlige eller fotografiske kilder og arkivalier, samt intervjuer, personlig minnemateriale og faglitteratur. Gjenstandsdokumentasjon er ett av satsingsområdene. Universitetshistorisk fotobase er MUVs største dokumentasjonsprosjekt med 30 000 digitaliserte bilder.

 

Skiftende vindusutstillinger

I rommet innenfor skal boksamlingen som museet har arvet fra det tidligere Forum for universitetshistorie, få plass.

I de store vinduene mot Villa Eika ser de to for seg skiftende vindusutstillinger.

Museet har mange små og store prosjekter det kan være aktuelt å vise fram, og ofte kan utstillinger bidra til at nye informanter og kilder dukker opp.

– Vi får alltid inn tips i forbindelse med utstillinger, kommenterer Johansen.

Vaalund, som har ansvaret for Universitetets historiske fotodatabase, har det siste året blant annet arbeidet med fotomateriale fra en tverrfaglig ekspedisjon til sydhavsøya Tristan da Cunha i 1937–38.

– Da vi stilte ut bilder fra ekspedisjonen på Frederikkeplassen, kunne en tilfeldig forbipasserende fortelle oss at en av de uidentifiserte mennene var hans far, ekspedisjonens altmuligmann Sevrin Skjelten, og at han attpå kunne gi oss tilgang til farens dagbok fra ekspedisjonen, forteller hun.

Større kontaktflate

Vaalund og Johansen er også overbevist om at den nye lokaliseringen vil gjøre det lettere å knytte nye kontakter.

– MUV skal gjenspeile UiOs store mangfold. For å klare dette er vi helt avhengige av nettverk og gode samarbeidspartnere. Men mange er ikke klar over at de sitter på kunnskap og materiale som kan være svært verdifullt for oss. I disse lokalene blir det lettere for folk å stikke innom med spørsmål eller tips.

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 22. jan. 2014 14:19 - Sist endret 22. jan. 2014 14:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere