- EU-dom kan true lik rett til utdanning

- EUs regjeringer kan ikke være gratispassasjerer hos Lånekassen.De skylder egne studenter en god nasjonal studiefinansieringsordning, sier leder av Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje.Han reagerer på at arbeidsinnvandrere og deres barn får rett til studiestøtte fra vertslandet.

FÅR IKKE VÆRE GRATISPASSASJER: - EUs regjeringer kan ikke være gratispassasjer hos Lånekassen, mener leder for Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje .

Foto: Norsk studentorganisasjon

I flere dommer fra EU-domstolen mot Nederland , Danmark  og Luxembourg  har arbeidsinnvandrere og deres barn fått rett på studiestøtte fra vertslandet. Studiestøtten kan brukes både i hjemlandet og i tredjeland. Det betyr at hvis du eller din forsørger har jobbet i Norge, kan du ha krav på norsk studiestøtte på lik linje med norske statsborgere.

-EU-domstolen ser på studiestøtte som et velferdsgode. Vi mener det først og fremst er et utdanningspolitisk virkemiddel og en investering i framtidens kunnskapssamfunn, sier Magnussen Rydje i en pressemelding fra Norsk studentorganisasjon. Alle har rett på høyere utdanning, men det er et nasjonalt ansvar å sikre en god studiefinansiering.

Flere land i EU, blant Sverige og Danmark, har protestert mot utfallet av de siste dommene på studiestøtte.

- Til nå har Norge vært tause. Nå må Norge komme seg ned fra gjerdet og legge politisk press på EU, sier Magnussen Rydje. Norge må være i forkant av prosesser som påvirker oss her hjemme.

Norsk studentorganisasjon er bekymret for EU-dommene på studiestøtte og arbeidsinnvandring, og frykter konsekvensene av dommene kan true gratisprinsippet og lik rett til høyere utdanning.

- Konsekvensene av disse dommene kan være at norsk investering i høyere utdanning går til å betale for uansvarlige kutt i høyere utdanning på kontinentet. Dette kan føre til et europeisk kappløp mot bunnen der både studenter og samfunn i Europa blir skadelidende, frykter Magnussen Rydje.

Emneord: Studentsaker, Studenforhold
Publisert 31. juli 2013 13:54 - Sist endret 31. juli 2013 14:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere