UiO skrinlegger vinnerutkastet for nytt veksthus på Tøyen

Universitetet i Oslo synes planene for nytt utstillingsveksthus på Tøyen er foreldet og ber Kunnskapsdepartementet om ny arkitektkonkurranse, går det fram av en pressemelding.

UTDATERT: Universitetet i Oslo har bedt Kunnskapsdepartementet avslutte prosjektet Oase 60°N

Beslutningen om å be om en ny arkitektkonkurranse har vært en svært vanskelig beslutning å ta. Et nytt utstillingsveksthus har i mange år vært museets viktigste og høyest prioriterte utbyggingsprosjekt, uttrykker UiO og Naturhistorisk museum i en felles pressemelding fra rektor Ole Petter Ottersen og museumdirektør Arne Bjørlykke.

Det er derfor lange og grundige avveininger som ligger bak denne konklusjonen. Vi er nå kommet til et punkt der det vil være uansvarlig av UiO å la prosjektet Oase 60⁰N fortsette uten å legge fram ny kunnskap om blant annet energiløsninger.

Universitetet i Oslo har derfor bedt Kunnskapsdepartementet om at prosjektet Oase 60°N blir avsluttet, og at det samtidig blir utlyst en ny arkitektkonkurranse for et utstillingsveksthus ved NHM.

UiO viser til at helt siden 1930 har Naturhistorisk museum (NHM) arbeidet for å få bygget et stort, moderne veksthus med tropisk regnskog som en sentral arena for formidlings- og forskningsvirksomheten på Tøyen. Tropisk regnskog huser jordens største biologiske mangfold og representerer vårt mest komplekse økosystem. Museet ønsker å beskrive dette mangfoldet, de komplekse prosessene som foregår og den enorme betydningen de har for vår planet.

Etter hvert som kunnskapen og kompetansen hos fagfolkene våre har økt, har det på tross av disse endringene vokst fram en erkjennelse av at tiden har løpt fra løsningene i Oase 60⁰N. Verken botanikkfaglig eller miljømessig tilfredsstiller konseptet kravene til et tidsriktig veksthus. Mer moderne løsninger vil etter all sannsynlighet også bli betydelig rimeligere å gjennomføre og drifte, skriver UiO.  Dermed blir hele vinnerutkastet til arkitektfirmaet Stein Halvorsen A/S skrinlagt.

.

Emneord: Naturhistorisk museum, Museene
Publisert 29. mai 2013 14:14 - Sist endret 29. mai 2013 14:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere