Skjelettstrid på Kulturhistorisk museum

Dyreskjeletter i vikinggraver har utløst vill kamp om ære og forskningsetikk på Kulturhistorisk museum, skriver Dagbladet.

SLOSS: I  ett år har doktorstipendiat Elin Brødholt sloss mot kolleger og ledere ved Kulturhistorisk museum, hvor hun er tilknyttet SIGMA-prosjektet og forsker på vikinggraver fra yngre jernalder. (Arkivfoto)

Foto: Yngve Vogt, Apollon, UiO

– En ting er å angripe og ødelegge meg som fagperson, men denne trakasseringen har gått ut over familien min og sønnen min på 18 måneder, sier doktorgradsstipendiat Elin Brødholt til Dagbladet.

I ett år har hun sloss mot kolleger og ledere ved Kulturhistorisk museum, hvor hun er tilknyttet SIGMA-prosjektet og forsker på vikinggraver fra yngre jernalder. Brødholt er nå sykmeldt.

Saken har vært opp i det såkalte Skjelettutvalget.

Ifølge avisa er stridens kjerne dyreskjelettene som Elin Brødholt i 2010 fant i De schreinerske samlinger. Høsten 2011, mens hun var i fødselspermisjon, ba en annen doktorgradsstipendiat henne om tilgang til analyseresultatene.

Kollegaen ville bruke dem som medforfatter av en vitenskapelig artikkel skrevet av den amerikanske arkeologiprofessor T. Douglas Price ved Universitetet i Wisconsin-Madison.

Brødholt og hennes biveiledere mente at hun i så fall måtte få status som medforfatter. Den andre stipendiaten ville derimot nevne henne i teksten til en tabell i artikkelen, skriver avisa.
 

SIGMA-prosjektleder og Brødholts daværende hovedveileder professor Jan Bill tok raskt parti for den andre doktorgradsstipendiaten, som han er biveileder for.

Brødholts biveileder Torstein Sjøvold markerte seg like klart på hennes side.

Kulturhistorisk museums direktør Rane Willerslev mener derimot det er riktig å gjøre nye analyser av skjelettmaterialet.

- Materialet er offentlig eiendom, sier han til Dagbladet.

Nå blir det opp til Forskningsetisk utvalg ved Universitet i Oslo å avgjøre hvem som har rett.

 

Les mer om saken i Dagbladet

Emneord: Kulturhistorisk museum, Arbeidsforhold, Museene
Publisert 27. mai 2013 12:39 - Sist endret 27. mai 2013 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere