Mysterier på spansk, fransk og tysk

Det humanistiske fakultet var vertskap da elever fra Oslo Katedralskole og Hovseter skole gikk av med seieren i Språkiaden, Osloskolens store språkkonkurranse. Et mysterium var temaet. 

MOTIVERENDE PREMIE: - At førstepremien er en reise, har fått oss til å jobbe ekstra hardt, mener vinnerlaget i Tysk fra Oslo Katedralskole (fra venstre) Jonas Vørrang, Maria Zabrodina, Georg Wilhelmsen og Margrethe Karud Aadnesen.

Foto: Ola Sæther

Klokken er halv ni om morgenen. Nesten 100 osloelever er samlet i Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus på Blindern. De går i 10-endeklasse på ungdomsskolen eller i første klasse på videregående, og samtlige er finalister i Språkiaden, en konkurranse for elever i tysk, fransk eller spansk.  

De deltar i grupper på tre til fem elever, og har allerede vært gjennom en kvalifiseringsrunde. I høst lagde gruppene første episode av et hørespill for barn eller ungdom, hvor et av ordene i tittelen skulle være «mysterium». Nå venter de spent på finaleoppgaven.

Språkiaden

Utdanningsetaten i Oslo arrangerer for andre år på rad SPRÅKIADEN,  en språkkonkurranse i fransk, spansk og tysk for ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo.

Målsetningen er å skape engasjement og begeistring for fremmedspråk, styrke elevenes språklæring og fremme deres motivasjon for videre studier i fremmedspråk.

Vinnerlagene får en reise til Paris, Madrid eller Berlin.

23 finalister

Det er helt stille mens Sigrid Moen fra Utdanningsetaten og franskprofessor og prodekan for undervisning ved Det humanistiske fakultet, Gro Bjørnerud Moe ønsker velkommen. 

– Det kom totalt inn 117 bidrag i kvalifiseringsrunden, forteller Moen. Av disse har 23 gått videre til finale, åtte i fransk, åtte i spansk og sju grupper i tysk.

Gro Bjørnerud Moe benytter anledningen til å reklamere for språkundervisningen på fakultetet. Å oppmuntre til videre språkstudier er en viktig målsetting for konkurransen.

Episode to

Så blir finaleoppgaven presentert. Oppgaven er todelt. Elevene får først en time til å skrive et lite sammendrag av hørespillet fra kvalifiseringsrunden. Deretter skal de lage episode to i hørespillet, men denne gangen som et skuespill.

Det summer fornøyd i salen.

– Jeg visste at vi ville få den oppgaven, utbryter en elev.

Noen har spørsmål. Alle skal delta med replikker i skuespillet, men kan én av deltakerne være fortellerstemme? Må elevene kunne replikkene utenat?

Og så er konkurransen i gang. Fram til klokken 15. skal gruppene arbeide med oppgavene. Elevene skal deretter framføre skuespillene for juryen og de andre elevene innenfor sitt språkfag, før juryene kommer sammen for å kåre en vinner innenfor hvert fag.

I juryene sitter i tillegg til språklærere fra skoler i Oslo, tre representanter fra UiO. Gro Bjørnerud Moe er professor i fransk litteratur og sitter i juryen for fransk. Førsteamanuensis i tysk språk, Wencke Ophaug sitter i juryen for tysk, og i juryen for spansk sitter Maximino Rufino, førstelektor i spansk språk.

Vinnerne av Språkiaden 2012:

Fransk: Oslo katedralskole

Frida Kvernmo

Marte Viljugrein Limi

Viel Nyborg Carlsen

Ezgi Kutal

Spansk: Hovseter skole

Nora Paulsen Skjerdingstad

Karoline Comiskey Olsen

Martine Middelthon

Christina Balteskard

Tysk: Oslo katedralskole

Maria Zabrodina

Jonas Vørrang

Margrethe Karud Aadnesen

Georg Wilhelmsen

 

Premieutdeling

Klokken 17.30 er elevene igjen på plass i Auditorium 1.

– Det har vært gøy, men ganske stressende, røper Emma Langmoen fra Brannfjell ungdomsskole. Hun forteller om litt datatrøbbel i starten, som gjorde at laget hennes fikk veldig liten tid til å lage sammendrag av episode 1. Framføringen av episode 2 føler hun derimot gikk bedre. 

Samtlige elever kalles opp på podiet for å få diplom fra Utdanningsetaten og en liten presang fra UiO, mens representanter fra fransk, spansk og tysk kulturliv i Oslo har fått i oppgave å kunngjøre andre- og tredjeplassene.

Laget til Emma Langmoen stikker av med andreplassen i konkurransen for tysk og får profileringsartikler fra Goethe-instituttet i Oslo.

  

Dobbel seier til Katta

Og så er det endelig tid for å kunngjøre vinnerne av reisene til Paris, Madrid og Berlin. Lag fra Oslo katedralskole går til topps i både tysk og fransk, mens fire ungdomsskoleelever fra Hovseter skole går seirende ut av finalen i spansk. De lykkelige vinnerne får æren av å framføre sine bidrag for alle de tilstedeværende.

Framføringen til tyskelevene fra Oslo katedralskole markerer avslutningen på seremonien. Skuespillet handler om en skoleelev som forsvinner på klassetur i Berlin og en mystisk mann som viser seg å være elevens far.

– Vi hadde godt håp om en plass blant de tre beste, men fryktet at en annen gruppe ville gå av med seieren, røper Margrethe Karud Aadnesen etter framføringen.

At den andre gruppen ikke vant, tror hennes medskuespiller Jonas Vørrang skyldes at stykket ikke var spesielt barnevennlig. Med på laget er også Maria Zabrodina og Georg Wilhelmsen.

– Dette har vært veldig morsomt, og for meg har det vært ekstra motiverende at premien er en tur til Berlin, uttaler Maria Zabrodina.

Det er ingen tvil om at elevene fra Oslo katedralskole har fått mye ut av Språkiaden, men ønsker de å fortsette med tyskstudier etter videregående?

Margrethe og Georg har ikke tenkt over spørsmålet, men Jonas planlegger å studere i Tyskland. Maria kunne også tenke seg å bo en periode i Tyskland.

– Jeg liker landet, sier hun.

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 10. jan. 2013 09:40 - Sist endret 10. jan. 2013 22:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere