Diabetes-forsker fikk Jahreprisen

Professor Leif Groop ved Lunds universitet får Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner. Han får prisen for sin banebrytende forskning på diabetes.

TILDELT JAHREPRISEN: Diabetesforsker Leif Groop ved Lunds universitet er tildelt Anders Jahres store medisinske pris for 2012.

Foto: Lunds universitet

Det er først og fremst hans identifikasjon av arvelige faktorer som disponerer for denne sykdomsgruppen som har gjort diabetesforskningen hans revolusjonerende, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Professor Leif Groop har gjennom omfattende befolkningsstudier vist at diabetes er langt mer sammensatt enn det man tidligere har antatt.  Mens man tradisjonelt har inndelt diabetes i ungdoms- og aldersdiabetes, har Groop  oppdaget flere undertyper av diabetes som ikke passer inn i dette mønsteret.

Han har også  identifisert en serie arvelige kjennetegn som kan anvendes for å identifisere personer med risiko for å utvikle sykdom. Hans oppdagelser har gitt oss bedre kunnskap om hvordan diabetes oppstår og har bedret behandlingsutsiktene for mange av dagens diabetikere.

Belønningsmolekyler og kreftbehandling

Anders Jahres pris til yngre forskere på kr. 400.000 deles mellom professor Tibor Harkany og professor Kristian Pietras, begge ansatt ved Karolinska Institutet, Stockholm. Professor Harkany får prisen for sin forskning på hjernens egenproduserte belønningsmolekyler og hvordan de regulerer sentralnervesystemets funksjoner, og professor Pietras for sin forskning på mekanismer som regulerer blodforsyning til kreftsvulster og muligheten for å angripe disse i kreftbehandling.

Anders Jahres medisinske priser for 2012 belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Prisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største i medisin i Norden.

Emneord: Medisin, Internasjonalisering, Priser
Publisert 16. aug. 2012 13:26 - Sist endret 16. aug. 2012 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere