Forskerboikott fikk forlag til å snu

Forlaget Elsevier trekker sin støtte til et kontroversielt amerikansk lovforslag. Forskerne som boikotter forlaget tar snuoperasjonen som en suksess, men forlaget nekter for at underskriftskampanjen var utslagsgivende, skriver forskning.no

NY LOGO: Elsevier-boikotten skapte entusiasme. En støttespiller  laget en ny versjon av selskapets logo.

Foto: Elsevier/Giulia Forsythe/Flicr Creative Commons

Flere tusen forskere – hovedsakelig matematikere og biologer – har skrevet under på en boikott av forlagsgiganten Elsevier. Boikotten kommer som følge av at forlaget krever høye priser for sine tidsskrifter, og på grunn av støtten til flere kontroversielle lovforslag i USA, melder forskning.no

Les mer på forskning.no: Forskere boikotter tidsskriftgigant

Nå har Elsevier snudd, i hvert fall på ett punkt: 

I en pressemelding publisert mandag skriver forlaget at de nå har trukket støtten til lovforslaget Research Works Act, som ville hindre forskere i å publisere forskningen sin i gratisarkiver.

– Jeg ser dette som en seier vunnet fordi folk har blitt oppmerksomme på problemet, og fordi de har støttet kampanjen, uttaler Tyler Neylon, matematikeren bak kampanjens nettside The Cost of Knowledge, til The Cronicle of Higher Education.

Men kampen mellom forsker og forlag er ikke over ennå:

Elsevier saksøker sine egne abonnenter i Sveits, og boikottens opphavsmann, matematikeren Timothy Gowers, skriver på sin blogg at han ikke er fornøyd før forlagsbransjen gjør mer grunnleggende endringer i sin praksis.

 

 

Emneord: Forskningsformidling, Etikk Av Hanne Jakobsen i forskning.no
Publisert 1. mars 2012 10:56 - Sist endret 2. mars 2012 10:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere