Ønsker sterkere nordisk samarbeid

– En av utfordringene i utdanningssektoren er muligheten for et sterkere nordisk samarbeid, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under Kunnskapsdepartementets årlige kontaktkonferanse for universiteter og høgskoler i Oslo i dag.

AVANSERT KUNST. – Nordisk samarbeid er en avansert kunst som handler om å identifisere felles interesser og muligheter, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på Kunnskapsdepartementets kontaktkonferanse i Oslo i dag.

Foto: Helen Hillevi Ruud

Støre var invitert til å holde foredrag om internasjonale perspektiver og utfordringer som norske universiteter og høgskoler står overfor. Gahr Støre etterlyste et sterkere nordisk samarbeid i utdanningssektoren, som en del av det europeiske samarbeidet.

– Om de nordiske landene samkjører sine tradisjoner knyttet til organisering, fordeling og prinsipper, vil vi ha en større evne til å sette dagsorden og påvirke i det større, europeiske samarbeidet, sa utenriksministeren under konferansen.

EØS-avtalen vesentlig

Støre nevnte EØS-avtalen som en vesentlig del av dette samarbeidet.  

– EØS-avtalen er først og fremst en nordisk integrasjonsavtale. Det nordiske kunnskapssamarbeidet vil også være en del av dette europeiske samarbeidet i økende grad, gjennom EØS, sa utenriksministeren.  

– For Norge, som et lite åpent utadrettet land, må ambisjoner om en tilknytning til denne rammens utvikling være av betydning. De store løftene Europa vil måtte ta som en del av svaret på krisen, med å satse på kunnskap og nye næringer, bør vi være med og lede an, sa Støre.

Identifisere felles mål

Støre kalte nordisk samarbeid for en avansert kunst om å finne felles interesseområder.

– Det å sammen identifisere hva vi faktisk har av felles interesser og muligheter, er en grunnleggende og politisk faglig oppgave, sa utenriksministeren.

– Ved utdanningsinstitusjonene i nord ser vi at samarbeid med nordiske institusjoner er meget meningsfullt på noen, spesifikke sektorområder, sa Støre, og nevnte marin bioprospektering som et aktuelt, nordisk samarbeidsområde innen forskning.

Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 17. jan. 2012 17:34 - Sist endret 17. jan. 2012 17:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere