Starter nettavis om forskning i Norden

Nå klokken 12.00 lanseres ScienceNordic – en engelskspråklig nyhetstjeneste med forskning fra Norge og øvrige nordiske land. Det er forskning.no og deres danske samarbeidspartner Videnskab.dk som står bak den nye nettavisa, melder forskning.no i en pressemelding.

NORDISK NETTAVIS: forskning.no-redaktør Nina Kristiansen lanserer sammen med redaktøren for videnskab.dk den engelsspråklige nordiske nettavisen ScienceNordic. Bildet viser forskning.no-redaksjonen da den mottok Fagpressens nettpris i 2010.

Foto: Martin Toft

Selve forskningen har vært internasjonal lenge. Forskere jobber globalt. De samarbeider i internasjonale nettverk og publiserer sammen med utenlandske kollegaer. Det akademiske språket er ofte engelsk.

– Men forskningsformidlingen har vært forbausende lokal, sier Nina Kristiansen. Hun er redaktør for forskning.no og vil være ansvarlig redaktør for ScienceNordic de to første årene.

Dette skal ScienceNordic bøte på. Nettavisa vil servere daglige nyheter fra norsk og nordisk forskning til et internasjonalt publikum.

I dag er det amerikanske og engelske medier og institusjoner som dominerer den internasjonale forskningsformidlingen. De har store ressurser og språkfordel. Derfor skriver journalister over hele verden om amerikanske studier.

– Dekker et kunnskapshull

– Forskningsresultatene som kommer i de nordiske landene er like gode og har like stor nyhetsverdi. Det er et kunnskapshull i markedet, og det har vi tenkt å dekke opp, sier Vibeke Hjortlund, som er redaktør i Videnskab.dk.
 

– ScienceNordic vil legge mye vekt på å dekke de fagfeltene der de nordiske landene skiller seg ut eller er gode. Det er felt som alternativ energi, klima, miljø, olje, bioteknologi, likestilling og velferdsstatsøkonomi, sier Nina Kristiansen.

Målgruppene for ScienceNordic vil ifølge de to redaktørene være alle der ute i verden som er interessert i å lese om forskning, det kan være forskere, studenter, media, politikere, næringslivsledere og andre.

Får offentlig støtte

ScienceNordic dekker alle de fem nordiske landene, i tillegg til Grønland, Færøyene og Åland. Videnskab.dk og forskning.no har fått etableringsstøtte til ScienceNordic fra Nordforsk, det norske Kunnskapsdepartementet og det danske Utdannelsesministeriet. Målet er å stå på egne ben gjennom kommersiell virksomhet i løpet av få år.

ScienceNordic har også  knyttet til seg partnere i Sverige, Finland og Island.

Statsråd Tora Aasland åpner ScienceNordic kl 12:00  i auditoriet Simula i Ole-Johan Dahls hus på Universitetet i Oslo.

 

Emneord: Internasjonalisering, Forskningsformidling
Publisert 14. nov. 2011 16:07 - Sist endret 15. nov. 2011 15:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere