Kjapt å bli best

Ifølge Verdensbanken trenger man ikke ha lange akademiske tradisjoner for å bli et universitet i toppklassen. Det holder med noen ti-år.

 

DET MEDISINSKE SENTRUM: Hit til Harvard University  kommer de beste forskerne fra hele verden. Dette er Gordon Hall, det medisinske fakultets administrasjonsbygning. Studier viser at nye universiteter kan komme nesten like høyt på universitetsrankingene som tradisjonelle universitetet som for eksempel Harvard. (Arkivfoto: Trine Nickelsen)

Foto: Trine Nickelsen

En serie studier viser at den mest effektive veien for å bli et universitet i verdensklasse er å etablere en helt ny institusjon. Dette til tross for at flere av verdens høyest rangerte universiteter som Harvard, Cambridge og Oxford er flere hundre år gamle, skriver På Høyden.

Ifølge University World News viser rapporten The Road to Academic Excellence: The making of world class research universities lagt frem av Verdensbanken, at nye universiteter kan vokse til forskningsinstitusjoner helt i den internasjonale toppklassen i løpet av 20 til 30 år.

Det forutsetter akademisk talent, økonomiske ressurser og forvaltning som setter autonomi og akademisk frihet i høysetet, er lagt til grunn helt fra starten.

Visjonært lederskap
– Med skikkelig og visjonært lederskap kan eksisterende universiteter forbedre kvaliteten på undervisningen og forskningen drastisk. Også nye universiteter har potensialet til å bli forskningsinstitusjoner av høy kvalitet innen to til tre tiår, sa forfatter Jamil Salmi da rapporten ble presentert sist uke. Han er koordinator for høyere utdanning i Verdensbanken.

 Bloggen til Jamil Salmi finner du her

Den nye studien ser på hvordan noen av de mest suksessfulle institusjonene i Afrika, Asia, Latinamerika og Østeuropa har gått forbi de smarteste institusjonene fordi de har originalitet i forskningen sin.

Talent er nøkkelen
Salmi påpeker at de nye institusjonene må være tilstrekkelig innovative til å utfordre de etablerte institusjonene på en overbevisende måte.

– Dette ser for meg ut til å være enklere å oppnå når man fokuserer på et nisjeprogram, som for eksempel ved Det indiske teknologiinstituttet eller Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pohang, sa Salmi.

Tidligere styreleder ved Universitetet i Karachi i Pakistan påpekte at det er vel så viktig å ha eksellent forskning innen samfunnsfag, humanistiske fag og estetiske fag, som innen naturvitenskapelige disipliner.

– Er det virkelig nødvendig å oppfinne en ny iPad når et lands styresett feiler, spurte Shams Kassim.

Emneord: Rangering, Forskningspolitikk, Internasjonalisering Av Guri Gunnes Oppegård i På Høyden
Publisert 13. okt. 2011 10:20 - Sist endret 13. okt. 2011 10:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere