Urpremiere for Bondestudentar

– Jeg er litt overrasket over at Universitetet i Oslo ville ha romanen Bondestudentar dramatisert. Omtalen av universitetet er ikke spesielt pen, sier regissør Otto Homlung. Fredag 14.oktober har stykket premiere på Det norske teateret.

BONDESTUDENTEN OG REGISSØREN: Nils Golberg Mulvik spiller hovedrollen. Otto Homlung står for dramatisering og regi.

Foto: Ola Sæther

Ideen om å lage en teateroppsetning av Arne Garborgs roman Bondetudentar oppstod under planleggingen av UiOs 200-årsjubileum. Jubileumssekretariat luftet tanken for teatersjef Ola E. Bøe Det norske teateret, som tente på ideen og ba regissør Otto Homlung ta en titt på boka.

Spennende brytingstid

– Bondestudentar handler om en gutt fra enkle kår som svikter alt og alle for å få gå på universitetet, konstaterer Otto Homlung. Vi møter han etter en av de siste prøvene før urpremieren.

Hva var det med romanen som appellerte til Homlung?

– Boka er skrevet i en spennende brytningstid i norsk historie, påpeker han og gir oss en liten historieforelesning om konfliktene mellom embetsmenn og bønder, om målstrid og unionsstrid, om kampen om parlamentarismen, industrialisering og gryende sosialisme. 

– Jeg så fort at boka handler om problemstillinger som fortsatt er aktuelle, og at den i tillegg er skrevet i en satirisk og ironisk stil som egner seg godt for dramatisering.

Fattigdom, frihet og fristelser

Ser man tilværelsen i et globalt perspektiv er de ytre rammene i historien ikke så forskjellig, mener Homlung. Fortsatt er materiell nød og fattigdom det største problemet på jorda, og utdannelse et privilegium for de rike.

I 1880-årene hvor handlingen i boka forgår, kunne flinke fattiggutter om de var heldige, få en mesén til å finansiere studiene. Men det var gjerne en hake ved almissene. Gamle herr Finsen, vil at hovedpersonen i boka, Daniel Braut, skal studere teologi og vie seg til misjonsarbeidet. Løsningen for Daniel blir til slutt å forlove seg med en fet og stygg, men velstående pike fra borgerskapet, og la den vordende svigerfaren finansiere studiene.

Daniel Braut gleder seg over friheten han har som student, at ingen holder regnskap med hva han gjør. Litt annerledes er det kanskje i dag, men fortsatt kreves det selvdisiplin og evne til å stå imot fristelsene som lokker, om du skal gjøre en god eksamen. 

Og også i dag er det slik at studenter som studerer smale fag og får dårlige karakterer, har problemer med å finne arbeid.

Skolereformer skaper fortsatt debatt, og de lærde strides stadig om hvilke undervisningsmetoder som er de beste

Gav faen i alt

Handler Bondestudentar om Arne Garborg?

Romanen har noen selvbiografiske trekk, mener Homlung. Faren til Daniel har visse likheter med Garborgs egen far som begikk selvmord ved å henge seg på låven. Resten av livet slet Garborg med skyldfølelse for at han sviktet familien ved å reise fra gården.

Garborg hadde dessuten studert på universitetet i Christiania, og hadde ikke stor respekt for institusjonen.

– Jeg er litt overrasket over at Universitetet i Oslo ville ha denne boka dramatisert. Omtalen av universitetet er ikke spesielt pen, påpeker Homlung, og legger til at boka ble skrevet i en periode hvor Arne Garborg gav faen i alt og var nærmest anarkist.

Tragikomisk klassereise i samarbeid med UiO

På teaterets nettside beskrives forestillingen som en tragikomisk klassereise.

– Jeg vil si at det er blitt en litt surrealistisk forestilling, med mye å humre over, og mye fin musikk, lover Homlung.

– Du har vel også foretatt en slik klassereise, sier han til hovedrolleinnehaver Nils Golberg Mulvik.

Joda, det stemmer at Mulvik i likhet med Braut, valgte å forlate familiegården på Nordmøre til fordel for bylivet. Men der stopper likheten mener han, selv om det hender folk påstår de har litt problemer med dialekten hans.

Stykket presenteres også som et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Det norske teateret.

I tillegg til å lansere ideen, har universitetet bidratt med finansiering blant annet av koret som, ifølge Homlung, består av ti svært flinke og disiplinerte studenter.

Mektig opplevelse

Prosjektleder Espen Røsbak i sekretariatet for universitetets 200-årsjubileum har vært til stede på generalprøven, og forteller at stemningen fra boka er godt bevart.

– Stykket har noen fantastiske tablåer, som gjør forestillingen til en mektig opplevelse, sier han begeistret.

Tilskuerne har noe å glede seg til.

Av Grethe Tidemann
Publisert 14. okt. 2011 13:50 - Sist endret 14. okt. 2011 15:05

Jeg så generalprøven i går og vil varmt anbefale stykket!

Elisabeth Aronsen - 14. okt. 2011 16:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere