50 år med studentsolidaritet

I dag markerer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) sitt 50-årsjubileum. Utviklingsminister Erik Solheim og tidligere biskop Gunnar Stålsett er blant gjestene SAIH-leder Anette Remme har invitert.

INTERNASJONAL SOLIDARITET: – Vi har økt mulighetene for urfolk til å ta høyere utdanning i Nicaragua og Bolivia. Vi har hjulpet studentaktivister som blir utvist og nektet utdanning i Zimbabwe. Vi har jobbet mot diskriminering av marginaliserte grupper som hiv-positive og skeive, sier SAIH-leder Anette Remme på 50-årsdagen til organisasjonen som jobber for studentsolidaritet.

Foto: SAIH

For 50 år siden skapte bildene fra apartheidregimet i Sør-Afrika et sterkt engasjement og ønske om å bidra hos norske studenter og akademikere. De skapte en organisasjon som fra starten ønsket å kombinere folkeopplysning og politisk påvirkning i Norge, med internasjonal bistand til land i Sør under slagordet “Utdanning for frigjøring”. I dag støtter SAIH 30 samarbeidsorganisasjoner med fokus på høyere utdanning i fem land og samler inn SAIH-tiere fra 140 000 studenter i Norge.

– Bistand er politikk

Utviklingsminister Erik Solheim gir skryt til SAIH på jubileumsdagen

– SAIH springer ut av et klart politisk engasjement og en sterk solidaritetstanke. Selv har jeg alltid hevdet at bistand er politikk. Vi trenger kritiske røster som alltid har et kraftig søkelys på grunnleggende skjevheter og urettferdighet. Det har vi i SAIH, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Global solidaritet

Gunnar Stålsett som var en av grunnleggerne av SAIH i 1961 deltar også på feiringen

– Historien om SAIH er en fortelling om en global visjon. Studenter har sett at de kan slå et slag for medmennesker som har større problemer enn nedbetaling av studielån, sier tidligere biskop Gunnar Stålsett i forordet til SAIHs historiebok.

– Har kjempet mot apartheid og for urfolk

Anette Remme leder SAIH i jubileumsåret

– Studenter og akademikere i Norge skal ta seg tid til å feire det vi har oppnådd sammen med våre partnere. Vi har støttet studenter som har kjempet mot apartheid og kolonimakter. Vi har økt mulighetene for urfolk til å ta høyere utdanning i Nicaragua og Bolivia. Vi har hjulpet studentaktivister som blir utvist og nektet utdanning i Zimbabwe. Vi har jobbet mot diskriminering av marginaliserte grupper som hiv-positive og skeive.  Og vi har drevet folkeopplysning om global politikk i Norge, sier Anette Remme.

– 2011 har vært et ekstraordinært år når vi ser på studenter og akademikeres rolle i å skape endring i flere arabiske land. På samme tid har vi sett en klar økning av målrettet vold og trusler mot studenter og akademikere i hele verden. Derfor er dessverre SAIHs arbeid for ytringsfrihet og akademisk frihet ekstra viktig akkurat nå, sier Anette Remme.

 

Emneord: Nord-Sør-samarbeid, Internasjonalisering, Studentforhold
Publisert 28. okt. 2011 14:44 - Sist endret 1. nov. 2011 14:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere