Nawal El Saadawi får UiOs menneskerettighetspris

Den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Dr. Nawal El Saadawi er tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond for 2011. Det bestemte Universitetsstyret i går.

El Saadawi får prisen for sin utrettelige innsats og aktive internasjonale engasjement, heter det i begrunnelsen, melder UiO i en pressemelding. Det er spesielt hennes innsats for kvinners sosiale og intellektuelle frihet og deres juridiske stilling som blir trukket fram. Hun har avdekket undertrykkende kulturelle praksiser og påvist klasseundertrykkelse, heter det videre.

Forfatter og feminist

El Saadawi er egyptisk forfatter og feminist og var direktør for Public Health Education i Helsedepartementet. Hun har også arbeidet som sjefredaktør i Health Magazine og var assisterende generalsekretær for Egypts Medical Association på 1970-tallet. Hun ble sagt opp fra sin stilling etter at hun publiserte en bok om tabubelagte temaer som kvinnelig omskjæring og seksualitet. Hennes politiske aktiviteter medvirket også til dette.

Forfulgt

Nawal El Saadawis liv har vært truet av islamister, og hun ble utsatt for politisk forfølgelse. På 1980-tallet var hun tvunget til å forlate Egypt. Hun er tildelt verv ved universiteter som Harvard, Yale, Columbia, Sorbonne, Georgetown, Berkeley og Kairo University. Hennes arbeider er oversatt til over 20 språk

Emneord: Menneskerettar, Priser
Publisert 12. apr. 2011 17:46 - Sist endret 12. apr. 2011 17:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere