Ignorerte advarsel om Sudbøs juks

Tidsskriftet The Lancet ignorerte i 2005 en advarsel fra den danske professoren Henrik Toft Sørensen om svindel med data i en artikkel fra den norske kreftforskeren Jon Sudbø, skriver videnskab.dk i en artikkel som blir videreformidlet av forskning.no i dag.

Ansvaret for å påpeke vitenskapelig svindel og stoppe forskere på avveier ligger ikke bare hos dem som gjennomgår artikler i tidsskriftenes såkalte fagfellevurdering (peer review).

Det ligger i høy grad også hos tidsskriftenes redaktører. Men tidsskriftene har til tider problemer med å leve opp til det ansvaret.

Det forteller overlege Henrik Toft Sørensen ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, som gjennom en årrekke var fagfellebedømmer for det profilerte tidsskriftet The Lancet.

Design og analyser så mistenkelige ut

Høsten 2005 ba tidsskriftet ham bedømme en artikkel av den en gang så anerkjente norske kreftlegen og forskeren Jon Sudbø.

Han oppdaget noe som så merkelig ut. To dager etter sendte Toft Sørensen vurderingen sin til tidsskriftet, hvor han advarte redaktøren om at noe var riv ruskende galt med både design og analyser.

– Jeg hadde sterke reservasjoner omkring artikkelens kvalitet. Artikkelen henviste til data fra registre som var etablert først etter at studien var gjennomført, så det fikk alarmklokkene mine til å ringe.

– Jeg skrev derfor i vurderingen min at de ikke skulle publisere artikkelen, sier han.

Artikkelen ble publisert likevel

Den advarselen lyttet ikke The Lancet til. Tidsskriftet publiserte artikkelen kort tid etter.

– Jeg satt hjemme og så en håndballkamp og ville bare sjekke noe på Tekst-TV, hvor jeg fant en nyhetsartikkel som beskrev Sudbøs forskningsresultater – med referanse til The Lancet.

– Jeg var svært overrasket og skrev få dager etter til redaksjonen for å få en forklaring på hvorfor de hadde valgt å overse advarselen min, sier han.

Redaktøren svarte at bedømmere aldri er enige, og at de andre bedømmerne hadde gått god for den. På den bakgrunnen valgte de å publisere artikkelen.

Les hele artikkelen i forskning.no

 

 

 

Emneord: Medisin, Etikk
Publisert 24. mars 2011 10:24 - Sist endret 24. mars 2011 10:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere