Nyheter fra 2010 - Side 11

Publisert 24. mars 2010 14:49

Matematikkprofessor John Torrence Tate (85) frå University of Texas i Austin er i dag tildelt Abelprisen. Han får prisen for arbeidet sitt med talteorien. Prisen er på seks millionar kroner, og den blir delt ut av kong Harald i Gamle Logen den 25. mai.

Publisert 24. mars 2010 14:09

Bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høyskoler skal ned. For å tilrettelegge for dette har forskningsminister Tora Aasland nå nedsatt gruppen Tall og tiltak. – Men til syvende og sist er det institusjonene selv som må skjære gjennom, sier Aasland i en pressemelding.

Publisert 19. mars 2010 11:14

Familien til skipsreder Kristian Gerhard Jebsen (bildet)  i Bergen skal gi bort 800 millioner kroner til forskning. UiBs medisinske miljø vil få penger, ifølge stiftelsens forretningsfører Kåre Rommetveit.

Publisert 19. mars 2010 09:57

Kostnader til  forskningsutstyr kan inkluderes i søknader til Forskningsrådet. – Vi vil ta en større del av de faktiske kostnadene i prosjektene vi finansierer, sier adm.dir.  Arvid Hallén i Forskningsrådet i ei pressemelding. Det vil koste over 20 millioner kroner å erstatte elektronmikroskopet bak UiO-forsker Øystein Prytz.

Publisert 17. mars 2010 15:55

I dag sjøset Det teologiske fakultetet dei nye nettsidene sine. Det blir dermed det andre fakultetet som tilpassar nettsidene sine til den nye grafiske profilen til Universitetet i Oslo.  Webredaktør Rune Selnes og dekan Trygve E. Wyller kan skryta av at nettsidene var ferdige ein dag før planen.

Publisert 16. mars 2010 13:33

Holbergprisen for 2010 går til historikeren Natalie Zemon Davis ved University of Toronto i Canada. Prisen har en verdi på 4,5 millioner kroner. – Hun er en av pionerene innen moderne kvinnehistorisk forskning, sier forskingsminister Tora Aasland i ei pressemelding.

Publisert 11. mars 2010 15:24

- Det er full oppslutnad om slutterklæringa om høgare utdanning i Europa og om Bologna-prosessen på ministermøtet i Budapest, seier forskingsminister Tora Aasland. I dag blei også Kazakstan med i Bologna-familien.

Publisert 10. mars 2010 15:55

I desember fyller professor Anders Gustavsson 70 år, og han må pensjonera seg. Men han trivst godt som professor i kulturhistorie og søkjer om å få halda på i to år til. – Det er faktisk mogleg å få til ifylgje paragraf 3 i Lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn.

Publisert 10. mars 2010 12:57

Det handler om fremragende forskning, om illojale kollegaer og om en nobelkomité som nektet å anerkjenne hennes bidrag. Teaterstykket Remembering miss Meitner oppføres på Universitetet i Oslo i april.

Publisert 10. mars 2010 12:25

Universitetsstyret og styret for Helse Sør-Øst har vedtatt å slå sammen teknologioverføringskontorene Birkeland Innovasjon AS og Medinnova AS. – Målsettingen er større verdiskaping, understreker Jostein Dalland, administrerende direktør for Birkeland Innovasjon.

Publisert 10. mars 2010 11:04

Mange tror de sitter på løsningen til problemene i norsk skole. Men gjør de egentlig det? Faglig leder for Kunnskap i skolen Frøydis Hertzberg har ikke tiltro til anekdotiske forklaringer. Skolen må forskes på, fastslår hun.

Publisert 5. mars 2010 16:31

Plasseringen av verdens største teleskop, det 42 meter store European Extremely Large Telescope (E-ELT), er nå avgjort og valget faller på Armazones i Chiles Atacamaørken. Verdens største teleskop (E-ELT ) skal etter planen stå klar i 2018, opplyser byggherren European Southern Observatory sin norske pressekontakt, Andreas O. Jaunsen.

Publisert 5. mars 2010 15:25

– Stipendiatar som har levert avhandlinga må få nokre månader ekstra til publisering, foreslår UiO-stipendiat Jens Plahte. – Eg støttar tanken om å forlengja stipendiatperioden for å kunna fullføra publisering på ein god måte, seier rektor Ole Petter Ottersen til Uniforum.

Publisert 5. mars 2010 11:11

Universitetet i Oslo hadde ein ørliten auke i den vitskaplege publiseringa i 2009. Andre universitet aukar endå meir, og det taper UiO 10 millionar kroner på. Det viser tal frå forskingsdatabasen Frida. – Me er godt nøgde med publiseringsaktiviteten til forskarane våre, seier forskingsdirektør Bjørn Haugstad.  

Publisert 4. mars 2010 11:06

Mens det totale antallet doktordisputaser ved UiO sank med mer enn ti prosent, steg antallet fullførte doktorgrader ved Det medisinske fakultet med over elleve prosent fra 2008 til 2009. Det ligger en bevisst strategi bak, ifølge fakultetets dekan Finn Wisløff.

Publisert 2. mars 2010 15:05

– Skal den akademiske debatten på UiO haldast internt, medan debatten med kollegaer ved Universitetet i Bergen skal førast eksternt? Då må UiO vera ei eiga akademisk stamme som ikkje tilhøyrer resten av det akademiske samfunnet, sa jussprofessor Jan Fridtjof Bernt under ein debatt om Nedkvitne-saka i går.  

Publisert 26. feb. 2010 12:15

– Eg er optimist og trur at Den grøne folkerørsla klarer å skapa eit nytt Iran. I dag held dei unge verda informert om det som skjer takka vera Facebook, Internet og You Tube. Det sa den unge iranske advokaten Shadi Sadr på eit møte ved Universitetet i Oslo denne veka.  

Publisert 25. feb. 2010 18:29

De siste årene er handlingsrommet for universiteter og høgskoler gradvis blitt innskrenket. Det kommer fram i rapporten Handlingsrom for kvalitet, som ble overrakt statsråd Tora Aasland på en pressekonferanse i dag. – Et viktig grunnlag for den videre debatten, roste Aasland. Hun mente likevel at Handlingsromutvalget ikke er tydelig nok på institusjonenes eget ansvar.

Publisert 22. feb. 2010 15:56

Verneombod Elisabeth Augdahl ber om at den mellombelse interne flyttinga av fem økonomikonsulentar ved Det medisinske fakultetet blir stansa. Grunnen er at kontora er for små og at leiinga ikkje har tatt verneombodet med på råd i flytteprosessen. Instituttleiar Frode Vartdal vil likevel ikkje stansa flyttinga.

Publisert 22. feb. 2010 10:01

200 søknader frå heile verda kom inn då det blei lyst ut inntil åtte stipendiatstillingar på det tverrfakultære forskingsfeltet KULTRANS.  Bodhisattva Chattopadhyay frå India skal skriva om science fiction-litteraturen frå kolonitida i India, medan Sabiha Huq frå Bangladesh skal skriva om Ibsens Peer Gynt.  

Publisert 19. feb. 2010 16:38

Kunnskapsdepartementet vil bruke rundt 200 millioner kroner årlig på egne realfagstiltak. – Vi er avhengige av at stadig flere skal velge utdanninger innen matematikk, natur- og teknologiske fag for å utvikle samfunnet videre, sier statsråd Tora Aasland i ei pressemelding. 

Publisert 18. feb. 2010 16:01

– Styrken til opposisjonsrørsla i Iran er at den ikkje har leiarar. Dermed kan ikkje styresmaktene lamma den ved å arrestera leiarane. Det sa fredsprisvinnar Shirin Ebadi, då ho samla eit rekordpublikum i Frokostkjelleren i Universitetshagen i går.