Stipend mot ulovlig forskning

Stipendiater må finansiere sluttarbeidet sitt ulovlig. Et etterarbeidsstipend kan løse floken.

ØNSKER IKKE Å BRYTE LOVEN: Et etterarbeidsstipend kan hindre stipendiater å gå til NAV, tror stipendidater ved universietetene i Bergen og Oslo.

Foto: Martin Toft

– Hvis man vil gjøre ferdig arbeidet sitt, må man gjøre det ulovlig, i det skjulte. Man må jo ha finansiering for å overleve. Det er et grumsete felt, sier Ann-Kristin Molde. Hun er leder for stipendiatutvalget på Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

I følge Molde går stipendiater en vanskelig tid i møte etter at doktorgradsavhandlingen er levert. Mange sliter med å finne relevant arbeid og har fortsatt en jobb å gjøre med forskningsmaterialet.

Etterarbeidsstipend

Manglende finansiering fra universitetene gjør at NAV blir løsningen for mange. Men dersom stipendiatene arbeider med avhandlingen sin har de ikke rett på støtte. 

– Jeg har fått beholde kontoret mitt, men jeg kan ikke bruke det til så mye annet enn å skrive jobbsøknader nå. Det er flere spikere som ennå ikke er slått helt inn i forbindelse med doktorgradsarbeidet mitt. Det er utilfredsstillende.

– Men så lenge jeg mottar dagpenger har jeg ikke lov til å jobbe med det, sier Jens Plahte, doktorgradskandidat ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo.

Plahte har flere artikler liggende som krever omarbeiding før publisering. Han har også materiale som kunne resultert i en artikkel til, men da hadde han trengt mer tid. Han skulle ønske at det fantes en lovlig måte å ferdigstille arbeidet på og samtidig ha noe å leve av, uten å måtte leve på ektefellen.

Med bakgrunn i sin egen situasjon fikk Plahte ideen om et etterarbeidsstipend. Han mener at stipendiater bør få et tre til seks måneders stipend, slik at de har noe å leve av i de første månedene mellom innlevering og disputas.

Hull i systemet

Ann-Kristin Molde støtter helhjertet forslaget.

– Det er et hull i systemet i dag, og det er innlysende at dette hullet bør fylles. Perioden finansieres ofte av NAV, men det ville vært bedre om pengene kom fra universitetssektoren. Det er uansett snakk om statlige midler, sier Ann-Kristin Molde.

 

Emneord: Stipendiat, Forskningspolitikk, Arbeidsforhold Av Tonje S. Wilhelmsen; journalist i På Høyden
Publisert 29. mars 2010 16:01 - Sist endret 29. mars 2010 16:29

Hadde dette vært Facebook, hadde jeg trykket på 'Like' knappen nå.  Stipendiater forventes å være engasjert i jobben sin i overkant av de 37,5 timer per uke vi blir lønnet for.  Så fort vi ikke er 'produktive' lenger, dvs i den forstånd at vi produserer resultater på labben, er det ikke uvanlig at overordnede synes at skriving av avhandling og organisering av disputas er en privatsak.

severinz@uio.no - 8. apr. 2010 15:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere