Natalie Zemon Davis tildeles Holbergprisen 2010

Holbergprisen for 2010 går til historikeren Natalie Zemon Davis ved University of Toronto i Canada. Prisen har en verdi på 4,5 millioner kroner. – Hun er en av pionerene innen moderne kvinnehistorisk forskning, sier forskingsminister Tora Aasland i ei pressemelding.

FÅR HOLBERGPRISEN: Professor Natalie Zemon Davis tildeles Holbergprisen. Hun er i dag professor ved University of Toronto i Canada.

Foto: John Carvalho

Natalie Zemon Davis er født i 1928 og underviser i dag ved University of Toronto i Canada. Tidligere har hun vært professor ved Princeton University i USA. Hennes hovedområde er europeisk sosial- og kulturhistorie i tidlig moderne tid, med vekt på samspillet mellom klasse, religion og identitet.

Prisjuryen, som ledes av jussprofessor Jan Fridtjof Bernt, begrunner tildelingen slik ”Natalie Zemon Davis er en av dagens mest kreative historikere. Hun er en intellektuell som ikke er bundet til noen spesiell skoleretning. Hennes forfatterskap er nyansert, komplekst og preget av grundig dokumentasjon. Hun viser hvordan enkelthendelser kan fortelles og analyseres slik at dypere historiske tendenser og underliggende tanke- og handlingsmønstre blir tydelige.
Hennes arbeid framhever betydningen av kjønn, samtidig som hun understreker at forholdet mellom menn og kvinner alltid er innebygd i tidsspesifikke kulturelle diskurser og sosiale mønstre”.

Juryen viser også til hennes pågående forskningsprosjekt: ”For tiden arbeider Davis med slaveri i Surinam ved å se på generasjonsmøter og krysninger mellom slave og fri, svart og hvit, og mennesker med ulik religiøs tilknytning.”

– Hennes originale bruk av kilder og åpenhet for å integrere perspektiver fra andre fag i sin egen historieforskning gjør henne til en verdig vinner av Holbergprisen, mener statsråd Aasland.

Holbergs internasjonale minnepris har en verdi på 4,5 millioner kroner og deles ut hvert år for fremragende vitenskapelig arbeid innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen deles i år ut for sjuende gang. Utdelingen vil finne sted i Håkonshallen i Bergen 9. juni.

Svenske får Nils Klimprisen

Styret for Holbergprisen har også besluttet å tildele Nils Klimprisen for yngre nordiske forskere innen humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi til den svenske historikeren Johan Östling. Prisen er på 250 000 kroner. I sin begrunnelse for årets tildeling fremhever fagkomiteen blant annet Östlings doktoravhandling fra 2008, som gir en ”solid fundert, innovativ analyse av hvordan nazi-regimet og grusomhetene som ble begått i Tysklands navn påvirket Sverige i etterkrigsårene”.


 

Emneord: Internasjonalisering, Priser
Publisert 16. mars 2010 13:33 - Sist endret 16. mars 2010 13:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere