Gir 800 millioner til forskning

Familien til skipsreder Kristian Gerhard Jebsen (bildet)  i Bergen skal gi bort 800 millioner kroner til forskning. UiBs medisinske miljø vil få penger, ifølge stiftelsens forretningsfører Kåre Rommetveit.

FORMUE TIL FORSKNING: Kristian Gerhard Jebsen (1927-2004) etterlater seg en formue på 800 millioner kroner, som nå skal gis bort til forskning i Norge.  

 

Foto: Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

– Det er snakk om veldig mye penger som skal inn i norsk forskning. For de områdene vi velger å satse på vil dette bli et viktig tilskudd, sier direktør Kåre Rommetveit for Bergen medisinske forskningsstiftelse (BMFS). Han skal være forretningsfører for Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.

– I vedtektene åpner vi for ulike samfunnsnyttige formål, men vi starter med å gi til medisinsk- og maritim forskning i Norge, sier Hans Peter Jebsen til Bergens Tidende. Han er sønn av Kristian Gerhard Jebsen (1927-2004), og styreleder i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi.

Ifølge Rommetveit vurderer stiftelsen allerede om de skal støtte flere konkrete prosjekter. Hvorvidt dette er miljø ved UiB ønsker han ikke å gå ut med nå.

– Det er litt tidlig å si, men det er riktig at vi arbeider inn mot ulike medisinske fagmiljø i denne omgang. Det medisinske fagmiljøet i Bergen er helt åpenbart blant miljøene vi er interessert i å samarbeide med, sier Rommetveit til På Høyden.

Enorme pengebeløp

Trond Mohns donasjoner gjennom Bergen Forskningsstiftelse og Bergen Medisinske Forskningsstiftelse har vært rettet mot forskning ved UiB. Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen ønsker derimot å donere til de beste forskningsmiljøene i hele Norge.
Den nye stiftelsen ønsker ikke å åpne for at alle kan søke om midler. De ønsker heller aktivt å oppsøke miljøer i helseforetakene og de medisinske fakultetene i Norge, og invitere de mest interessante til å komme med søknader.

– Det vi vil lete etter er miljøer som i utgangspunktet er gode, men som på denne måten kan bli internasjonalt gode. Med støtte fra stiftelsen kan de gjøre spennende og ny forskning, sier Rommetveit.

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er opprettet for å hedre minnet om Kristian Gerhard Jebsen og hans innsats for norsk og internasjonal skipsfart og næringsvirksomhet. Stiftelsen er tilført verdier på i størrelsesorden 800 millioner kroner, penger som skal komme ulike samfunnsnyttige formål til gode. Det er Aud Jebsen som er initiativtager og donator til stiftelsen, som hun har etablert sammen med sine tre sønner.
 

 

Emneord: Økonomi, Forskning Av Guri Gunnes Oppegård i På Høyden
Publisert 19. mars 2010 11:14 - Sist endret 19. mars 2010 11:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere